Комисията по отбрана обсъди професионализацията на армията

Комисията по отбрана обсъди професионализацията на армията

На днешното заседание на Комисията по отбрана, съвместно с началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев и заместник-министъра на отбраната Соня Янкулова, бяха обсъдени темите за трансформация, професионализация и модернизация на Българската армия, както и непосредствените задачи, свързани с изграждането на оперативни способности в изпълнение на договорените с партньорите от НАТО цели от Пакет 2004 и поддържане на боеспособността на Българската армия. Участието в мисии зад граница и приноса на въоръжените сили към националната сигурност бяха също сред обсъжданите теми в съответствие със Стратегическия преглед на отбраната.

Проекторешението на народния представител Минчо Христов за налагане на мораториум върху сделките за превъоръжаване на БА, беше отхвърлено със 7 гласа “против”, 1 “за” и 1 “въздържал се”. Мотивите на народните представители от Комисията по отбрана бяха, че противопоставянето на социална основа би създало конфликти и би очертало опасна тенденция с пагубни последици върху способностите на българската армия и националната сигурност.

За увеличаването на финансовите ресурси и ускоряване на темповете за професионализация се обяви председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов. Според него са реалистични сроковете до края на тази година да завърши професионализацията на военновъздушните и военноморските сили, а цялата армия да стане професионална до 2008-2009 г., въпреки че крайният срок за това е 2010 г., според Плана до 2015 г.

Проблемите за наборната военна служба са сред основните обществени притеснения, подчерта г-н Найденов. Те са свързани основно с професионалната реализация и обучението във ВУЗ на донаборниците, както и с намаляване на местата за наборни войници и стесняване на възможност за изпълнение на задълженията им според Конституцията на страната ни и ЗОВС. Председателят на парламентарната комисия по отбрана припомни промените, приети от 39-ото НС, свързани с намаляване на възрастта и разширяване на възможностите за отлагане и освобождаване от наборна военна служба. Според него това е един от възможните варианти за по-нататъшно развитие. Друга посока за решение на проблема е намаляване на сроковете за наборна военна служба. При такова развитие трябва да се има предвид и боеспособността на армията и капацитета на местата, където се реализира кадровата военна служба. Ангел Найденов предложи широко обществено и професионално обсъждане на този проблем, с участието на структурите на гражданското общество.

Социалните проблеми на военнослужещите също са сред темите, които са във фокуса на вниманието на Комисията по отбрана, подчерта Найденов.

Водещи новини

Времето