Срещи на заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини в Народното съб

Срещи на заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини в Народното съб
Срещи на заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини в Народното събрание

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини се срещна с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с други парламентаристи.

Георги Пирински информира Франко Фратини за основните законодателни приоритети на 40-то НС, като открои промените в Конституцията и законодателните инициативи, свързани с петте проблемни за България области, посочени в последния доклад на Европейската комисия.

Като важна задача председателят на парламента изтъкна и контрола върху прилагането на законодателството, както и успешното взаимодействие между институциите. Франко Фратини акцентира върху необходимостта най-големи усилия да бъдат положени срещу корупцията, като оцени високо напредъка на институциите и специално на МВР.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието, свободата и сигурността изрази увереност, че следващият доклад на ЕК ще бъде положителен за България, ако добрите намерения бъдат осъществени. Фратини посочи също, че законодателните приоритети и действия трябва да станат достояние на партньорите от Европейския съюз и България трябва да бъде активна в аргументирането на членството си от 2007 година.

Франко Фратини се срещна и с депутати от парламентарните групи, наблюдателите в Европейския парламент и с членове на комисиите по европейска интеграция, по външна политика и по правни въпроси.

Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов подчерта на срещата, че усилията на България са насочени към изпълнение на ангажиментите за членство в Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Проф. Любен Корнезов информира госта за законодателната дейност на Народното събрание, свързана с присъединяването, както и за извършените и предстоящите промени в Конституцията.

От своя страна Франко Фратини изтъкна голямото значение на конституционните промени с възможно най-широко мнозинство, което би било позитивно послание за страните от Европейския съюз.

Водещи новини

Времето