Председателят на Народното събрание е на посещение в Италианската Република

Председателят на Народното събрание е на посещение в Италианската Република
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА

“Основната мисия на посещението ми в Италианската Република е да изразя признателност за последователната и ангажирана подкрепа на Италия към нашата страна по пътя й към членство в Европейския съюз, в това число и за ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС. Водени сме от разбирането, че пълноценното членство на Българиая в ЕС минава и през развитие и задълбочаване на двустранницте отношения с Италия, които през последните години са особено интензивни.” Това послание отправи на срещите си в италианската столица председателят на Народното събрание Георги Пирински, който е на тридневно неофициално посещение в Италия по покана на председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Пиер Фердинандо Казини. Георги Пирински се срещна днес, 18 януари 2006 г., с председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Пиер Фердинандо Казини, с председателя на Комисията по външните работи на Камарата на депутатите Густаво Селва и с пожизнения сенатор Джулио Андреоти

Убедителен израз на нашата признателност е най-високото българско отличие орден “Стара планина” – първа степен, с който Георги Пирински награди днес Пиер Фердинандо Казини и председателя на Комисията по външните работи на Камарата на депутатите Густаво Селва и с членове на Комисията.

Церемонията по награждаването се състоя в жълтия салон на сградата на Камарата на депутатите. Преди това председателят на българския парламент наблюдава пленарното заседание и бе приветстван и аплодиран от италианските парламентаристи.

Чрез ратификацията на Договора приятелските чувства между България и Италия бяха проявени за пореден път, заяви Пиер Фердинандо Казини. Всички италиански парламентаристи чувстват България близка страна и искат тя да влезе в голямото европейско семейство, подчерта той. Аз бях инициатор на ратификацията, но заслугата е на всички депутати – както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, допълни Пиер Фердинандо Казини.

Председателят на Народното събрание получи уверенията на своя италиански колега, че каквито и да са резултатите от предстоящите парламентарни избори в Италия, интензивността на отношенията между двете страни, особено в контекста на европейската интеграция, ще се засилват и развиват още по-активно.

Конституционните промени, реформата в съдебната система, състоянието на търговско-икономическото сътрудничество и нарастващият интерес на италианските инвеститори към България бяха сред другите основни акценти по време на срещите на Георги Пирински в Италия.

Утре, 19 януари 2006 г., председателят на Народното събрание ще посети Академията за изящни изкуства във Флоренция, където ще връчи на директора на Академията бронзов барелеф на бележития български държавник и просветител Константин Величков. Паметната плоча е изработена по инициатива на община Пазарджик във връзка със 150-годишнината на рождението на големия български художник, който е учил във Флорентинската академия от 1886 до 1888 година. Барелефът ще бъде официално поставен в Алеята на Академията на 1 февруари 2006 година по време на Академичния празник на Флорентинската академия редом до паметните плочи на изтъкнати възпитаници на известното учебно заведение.


(на снимките: Георги Пирински връчва на председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Пиер Фердинандо Казини орден “Стара планина” – първа степен)

Водещи новини

Времето