Съобщение на Пресцентъра на НС

Съобщение на Пресцентъра на НС
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС

Във връзка с грубото нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от страна на народния представител от ПГ “Коалиция Атака” Димитър Стоянов, довело до прекратяване на днешното пленарно заседание, Пресцентърът на Народното събрание, от името на парламентарното ръководство, предоставя следната информация:

1. Повод за нарушаване работата на Народното събрание по време на парламентарния контрол днес, 13 януари, петък, стана опитът на депутатката от ПГ “Коалиция Атака” Стела Банкова да заблуди обществеността за изплатена 13-та заплата в Народното събрание.

2. Както е известно, за 2005 г. 13-та заплата в бюджетната сфера не е изплащана. Както и в други бюджетни организации, въз основа на действащата нормативна уредба, през месец декември 2005 г. от реализирани икономии по бюджета на НС на народните представители бе изплатено допълнително възнаграждение в зависимост от личното им участие в работата на постоянните комисии на парламента. Същият вид възнаграждения са получили и служителите от парламентарната администрация в зависимост от индивидуалния им принос.

3. В хода на заседанието председателстващият Л. Корнезов направи забележка както на г-жа Банкова за извършените от нея нарушения на правилника, така и на народния представител Олимпи Кътев за непристойни изрази при опровержението му срещу твърденията на депутатката.

4. Димитър Стоянов от “Коалиция Атака” в най-грубо нарушение на правилника на парламента направи опит за физическа разправа с напускащия трибуната г-н Кътев, която бе предотвратена единствено благодарение на бързата намеса както на народни представители, така и на парламентарните квестори.

5. В строго съответствие с изискванията на Правилника за организацията и дейността на парламента, председателстващият заседанието проф. Корнезов наложи на Д. Стоянов санкцията отстраняване от залата и прекъсна заседанието след отказа на последния да изпълни разпореждането му.
И след подновяване на заседанието Д. Стоянов демонстративно продължи да отказва да напусне пленарната зала, като при това бе насърчаван и от други депутати от “Коалиция Атака”.
Напълно правомерно председателстващият наложи на провинилия се депутат наказание отстраняване от 3 поредни заседания и за да не допусне нежелателно ескалиране на напрежението в залата прекрати заседанието.


В резултат на грубото нарушение, извършено от Д. Стоянов, както и на поведението на част от депутатите от “Коалиция Атака”, редица въпроси, включени в програмата за парламентарен контрол останаха без отговор.

Времето