Европейската перспектива на България и Сърбия обсъдиха председателят на парламента Георги Пирински и сръбският премиер Воислав Кощуница

Европейската перспектива на България и Сърбия обсъдиха председателят на парламента Георги Пирински и сръбският премиер Воислав Кощуница
ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕРСПЕКТИВА НА БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ ОБСЪДИХА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ И СРЪБСКИЯТ ПРЕМИЕР ВОИСЛАВ КОЩУНИЦА

Европейската перспектива на България и Сърбия беше основната тема на срещата на председателят на Народното събрание Георги Пирински с министър-председателя на Сърбия Воислав Кощуница.

Българският парламент има желание да допринесе за пълноценни, повече от добри приятелски отношения, подчерта Георги Пирински. Има място за много по-активни парламентарни връзки по всички приоритетни линии за двете страни, допълни той. Той е изрази надежда, че ще бъдат засилени контактите в икономическата област, транспортните връзки и културните отношения.

Пирински информира Воислав Кощуница за законодателната дейност на Народното събрание във връзка с изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз и за приетите и предстоящи промени в Конституцията. Готови сме да споделим опита си в присъединяването към ЕС, както и опита на българските наблюдатели в Европейския парламент, подчерта на срещата председателят Георги Пирински.

Воислав Кощуница определи европейското бъдеще на България и Сърбия като най-често обсъждания въпрос по време на срещите му. Със задоволство ще посрещнем новината за приемането на България в ЕС, допълни той. Най-спешният въпрос, който трябва да решим сега, е изграждането на инфраструктура, необходима за развитието на икономическото сътрудничество между двете страни, подчерта сръбският премиер. Икономическите отношения според него изостават на фона на политическите контакти, затова трябва да работим за стимулиране на двустранните инвестиции, отбеляза той на срещата.

Кощуница открои като належащ в Сърбия въпросът с предстояща промяна на Конституцията с оглед на изпълнението на европейските изисквания.

Георги Пирински и Воислав Кощуница обсъдиха и въпроса за Косово. Проблемът все още е открит, това е единственият по-сериозен кризисен момент на Балканите, посочи сръбският премиер.


Водещи новини

Времето