Комисията по външна политика в Ирландския парламент ще излезе с декларация в подкрепа на осъдените в Либия български медици.

Комисията по външна политика в Ирландския парламент ще излезе с декларация в подкрепа на осъдените в Либия български медици.
КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА В ИРЛАНДСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ПРИЕМЕ ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ОСЪДЕНИТЕ В ЛИБИЯ БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ

Комисията по външна политика в Ирландския парламент ще излезе с декларация в подкрепа на осъдените в Либия български медици. Заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов е получил уверения за това от председателя на комисията Майкъл Уудс.

Любен Корнезов участва в състава на българската делегация, водена от президента Георги Първанов, която беше на посещение в Ирландия от 12 до 14 декември 2005 г.. В рамките на държавното посещение Корнезов като представител на българския парламент е имал и самостоятелна програма. Освен с председателя на външната комисия, той се е срещнал със заместник-председателя на камарата на представителите Шеймъс Патисън и със заместник-председателя на Сената Пади Бърк. При разговорите в парламента представителите и на двете камари са заявили, че твърдо стоят на позицията България да стане член на ЕС от 1 януари 2007 г.

Корнезов е получил от ирландска страна уверение, че в първите месеци на следващата година ратификацията на договора за присъединяване на страната ни към Евросъюза ще мине както в долната камара, така и през Сената. Досега 7 държави са ратифицирали договора.

Заместник-председателят на парламента изрази надежда след Коледните празници в ирландския парламент да бъде създадена група за приятелство с България, каквато има в нашето Народно събрание. Той е отправил покана заместник-председателят на Сената Пади Бърк да посети България, поканата е била приета и визатата ще бъде през април 2006 г.

По време на посещението в Ирландия Любен Корнезов се е срещнал с вносители на ирландския Закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин и с юристи от съда за да се запознае с техния опит в прилагането на закона. В българския закон е приложен ирландския модел, но у нас той не функционира, за разлика от Ирландия, където се прилага ефективно.

Водещи новини

Времето