Председателят на Комисията по надзора на европейските въпроси към Камарата на общините на Великобритания Джими Худ се срещна с председате

Председателят на Комисията по надзора на европейските въпроси към Камарата на общините на Великобритания Джими Худ се срещна с председате
Председателят на Комисията по надзора на европейските въпроси към
Камарата на общините на Великобритания Джими Худ се срещна с
председателя на Народното събрание Георги Пирински и с членове на
Комисиите по европейска интеграция и външна политика


Председателят на Комисията по надзора на европейските въпроси към Камарата на общините на Великобритания Джими Худ се срещна с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с членове на Комисиите по европейска интеграция и външна политика. Джими Худ подчерта на срещите, че Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз е ратифициран единодушно от Камарата на общините на Великобритания и че се очаква той да бъде ратифициран от Камарата на лордовете.

Председателят на парламента информира госта за усилията на Народното събрание и българските институции за изпълнение на критериите за членство.

Великобритания подкрепя България в нейния стремеж за членство в ЕС, подчерта Джими Худ. Вярвам, че България ще е в състояние да се справи и ще влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., допълни той. Според него бюджетът, който се отделя на България за подготовка за членство, не е решаващият фактор за нейното бъдещо членство. Решението за присъединяването на България вече е взето и какъв е бюджетът няма да окаже влияние върху това присъединяване, заяви Джими Худ в парламента. Факторът, който ще играе роля за присъединяването на България, е постигнатите споразумения между нея и ЕС и дали тя отговаря на изискванията, заложени в достиженията на европейското законодателство, подчерта той.

Председателят на комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов увери, че нищо не заплашва присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., ако тя изпълни критериите за членство.

Водещи новини

Времето