Двадесето заседание на СПК България - ЕС

Двадесето заседание на СПК България - ЕС
ДВАДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ НА СПК БЪЛГАРИЯ - ЕС

„Признаваме, че България има възможност да изпълни задълженията за членство и да осъществи нашата обща цел, а именно да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г”. Това записаха късно снощи във финалната си декларация членовете на смесения парламентарен комитет България – ЕС, информираха от Мисията на България в ЕС.. Неговото 20-то заседание се проведе на 28 ноември 2005 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел, под председателството на председателя на Комисията по евроинтеграция на 40-тото НС Атанас Папаризов /Коалиция за България/ и Катрин Ги-Кен /ПЕС-Франция/.

По време на целодневната сесия българските народни избраници и членовете на ЕП обсъдиха областите, в които страната ни трябва да ускори подготовката си за членство.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова изложи детайлно пред тях мерките, които България предприема за подобряване на ситуацията на хората в неравностойно положение и за интегриране на ромите. Във финалната декларация депутатите записаха, че приветстват практическите мерки, предприети в тези области и подчертаха необходимостта от продължаването на работата в тази посока.

Членовете на Смесения парламентарен комитет приветстваха и добрите икономически показатели, постигнати от България в изпълнение на критериите за членство, които им бяха представени от директора на Института за икономически анализи и прогнози Петър Чобанов.

Особено внимание беше обърнато на хода на съдебната реформа в България, както и на мерките, предприемани в борбата с организираната престъпност и корупцията. Членовете на българския парламент и заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев подробно запознаха евродепутатите с новия Наказателно процесуален кодекс, Закона за защита на свидетелите, проекта на Закон за МВР и подготовката на нов Закон за съдебната власт. Като резултат от този дебат, във финалния документ от заседанието се приветстват приетите от новия парламент закони и се изразява надежда, че ефективното им прилагане ще даде бързи резултати.

Александра Доболи от ПЕС и Джефри Ван Орден от ЕНП подчертаха важната роля, която България играе като член на международната общност. „Членството на страната в ЕС ще бъде важна стъпка и пример за целия регион на Югоизточна Европа”, подчерта Ван Орден.

Членовете на Смесения парламентарен комитет препоръчаха също така на Съвета на ЕС да прояви повече гъвкавост по отношение на датите на затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, които да бъдат обвързани с момента на заработване на нови източници на енергия в страната.

Комисарят по разширяването Оли Рен отново подчерта, че страната трябва да покаже в кратки срокове резултати по петте области, по които мониторинговият доклад на Европейската комисия отчете необходимост да бъдат предприети спешни мерки.

„В България е налице разбиране на проблемите и консенсус за необходимостта те да бъдат бързо разрешени”, беше категоричен съпредседателят на Смесения парламентарен комитет и председател на Комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов. Той допълни, че бележките и съветите, идващи от европейските институции, са допълнителен стимул за осъществяваването на абсолютния приоритет на българските институции - членство в ЕС на 1 януари 2007 г.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева от своя страна информира, че на 1 декември 2005 г. правителството ще приеме нов план за действие за изпълнение на стратегията за присъединяване към ЕС.

Членовете на Смесения парламентарен комитет България - ЕС приеха единодушно и специална декларация по случая с осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския лекар. В нея се изразява надежда, че отлагането на произнасянето на присъдите е резултат от ясно осъзнаване от страна на либийската съдебна система на необходимостта от обективно и безпристрастно преразглеждане на всички обстоятелства по делото. Българските и европейските депутати се надяват, че времето до следващото заседание на съда ще бъде използвано за осмисляне на убедителните доказателства за невинността на медиците и за постигането на единственото справедливо решение - отмяна на смъртните присъди. В същото време се изразява и загриженост от факта, че се удължава драмата на невинните ни медици, които се намират отвъд пределите на своята психическа и физическа издръжливост след седем годишно задържане. Приветстват се също така и хуманитарните инициативи на ЕС и България за облекчаване на страданията на пострадалите от СПИН либийски деца.

За тази декларация, както и за резултатите от заседанието на Смесения парламентарен комитет, ще бъдат информирани групите за приятелство с България и комисиите по външна политика на парламентите на 25-те страни – членки на ЕС. Това ще стане в съвместно писмо на съпредседателите Атанас Папаризов и Катрин Ги Кен.