Среща на председателя на парламента с президента на Литва

Среща на председателя на парламента с президента на Литва
СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА С ПРЕЗИДЕНТА НА ЛИТВА

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 21 ноември 2005 г., с президента на Литва Валдас Адамкус, който е на двудневна официална визита в България по покана на президента на България Георги Първанов.

Проблемите на европейската интеграция, процесът на ратификация на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, както и възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения и връзките между двата парламента, бяха сред основните теми на срещата.

Президентът на Литва увери председателя на НС, че парламентът на неговата страна вече е започнал процедура за ратификация на договора за присъединяване на България към ЕС и се очаква още през следващия месец да го гласува. Георги Пирински запозна госта с основните приоритети пред българския парламент, свързани с успешното членство в ЕС, извършването на ускорена съдебна реформа и създаването на законови условия за ускорен икономически растеж.

Двамата събеседници констатираха, че е необходимо да се задълбочи парламентарното сътрудничество, в това число и на ниво парламентарни комисии. Подписаното междуправителствено споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите отваря нова страница в отношенията между нашите страни, подчерта гостът.

Двете страни споделят необходимостта да се утвърждават демократичните принципи в национален, регионален и европейски мащаб. Необходимо е активно регионално сътрудничество, бяха категорични двамата събеседници, които изтъкнаха, че е от изключително значение поддържането на полезни инициативи в черноморския и балтийския регион, в които Вилнюс и София играят важна роля. На срещата бе споделено също, че националните парламенти играят централна роля за успешното развитие на демократичните процеси и за преодоляване на дефицита на демокрация в управлението. В тази връзка бе споделен опитът на литовския парламент. «С най-добри пожелания към българския народ. Действително имаме много да предложим, работейки заедно в семейството на европейските народи», написа в почетната книга за гости президентът на Литва.

Георги Пирински препотвърди поканата към председателя на парламента на Литва да посети България в удобно за него време.

Времето