Комисията по земеделието и горите обсъди финансирането на програмата САПАРД

Комисията по земеделието и горите обсъди финансирането на програмата САПАРД
КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ ОБСЪДИ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПРОГРАМАТА САПАРД С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МИНИСТРЕСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ И МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Проблемите с финансирането на програмата САПАРД обсъди днес Комисията по земеделието и горите със заместник-министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова, заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски и с изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев.

На срещата беше договорено да се изготви съвместно предложение от Министерството за земеделието и горите и Министерството на финансите за решение от страна на МС за откриване на лимити на ДФЗ от Националния фонд при Министерство на финансите за плащане на помощта за изпълнените проекти, одобрени през 2004 г. по “процедурата за ограничено време”. Решено беше да се предприемат мерки от страна на Националния фонд за ускоряване на процеса на акредитация на измененията в правилата за работата и прилагане на програмата САПАРД, произтичащи от Годишното финансово споразумение 2004 г. Договорено беше също така двамата ресорни заместник-министри да съдействат за осигуряване на ефективно сътрудничество и взаимодействие на двете структурни звена по прилагането на програмата САПАРД.

На срещата беше решено ръководствата на двете министерства да предприемат мерки и да внесат обосновано предложение в Европейската комисия за ускорено сключване на Годишно финансово споразумение за 2006 г., както и предприемане на необходимите действия за навременно сключване на Годишното финансово споразумение 2005 г. и ратификацията му.

Времето