Среща на Георги Пирински с министъра на правосъдието на Турция

Среща на Георги Пирински с министъра на правосъдието на Турция
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО НА ТУРЦИЯ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 30 септември 2004 г., министъра на правосъдието на Република Турция Джемил Чичек, който е на посещение в България.

Георги Пирински информира турския гост по широк кръг от въпроси, свързани със законодателната дейност на 40-ото Народно събрание. Той обърна специално внимание на работата на парламентарните комисии по правни въпроси и по европейска интеграция, които в момента имат ключова роля в процеса на синхронизирането на българското законодателство с правото на Европейския съюз.

Министър Чичек изрази мнение, че България ще стане пълноправен член на ЕС още през 2007 година, защото е положила огромни ползотворни усилия в подготовката си за членство. Затова Турция е силно заинтересована да черпи от богатия опит на България в провеждането на преговорния процес и по-специално от синхронизирането на законодателството. В тази връзка бе изразено общо желание за набелязване на стъпки за конкретно сътрудничество между правните комисии в двата парламента.

Председателят на Комисията по правни въпроси Янаки Стоилов, който участва в срещата, информира госта за провежданата у нас мащабна реформа в съдебната система. Готови сме да предоставим на турските си колеги списък със синхронизираните закони и да окажем подкрепа в тази насока, подчерта той. От своя страна България може да почерпи от опита на Турция в прилагането на законодателство срещу организираната престъпност, заяви Янаки Стоилов.

На срещата бе потвърдено желанието на двете страни да продължат да развиват активно и ползотворно сътрудничество във всички области на двустранните отношения.

***

Министърът на правосъдието на Турция Джемил Чичек се срещна по-късно с председателя и членовете на Комисията по правните въпроси на българския парламент.

Промените в законодателството, свързани с изискванията на Европейския съюз, са приоритет и за двете страни, подчерта на срещата турският министър на правосъдието. България е постигнала много повече по отношение на законодателните промени и опитът ви ще бъде от полза за нашата страна, допълни Джемил Чичек и изрази надежда, че в бъдеще ще се засилят и обогатят контактите между правните комисии на двата парламента.

Председателят на Комисията по правните въпроси Янаки Стоилов заяви готовност за по-тясно сътрудничество с колегите му от турския парламент за постигане на общата цел – членство в Европейския съюз.

Времето