Среща на Георги Пирински с председателя на Касационния съд на Франция

Среща на Георги Пирински с председателя на Касационния съд на Франция
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КАСАЦИОННИЯ СЪД НА ФРАНЦИЯ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 29 септември 2005 г. с г-н Ги Каниве, първи председател на Касационния съд на Франция, който е на посещение в България.

Георги Пирински информира френския гост по широк кръг от въпроси, свързани с дейността на парламента. Той подчерта, че хармонизацията на българското законодателство с правото на Европейския съюз е първостепенен приоритет на 40-ото НС и че европейската перспектива се споделя от всички парламентарно представени политически сили. Вече започна разглеждането на второ чете на Наказателно-процесуалния кодекс и са налице всички предпоставки той да бъде приет в най-скоро време, сподели в разговора председателят на парламента. Той допълни още, че Народното събрание осъществява пълноценно взаимодействие с изпълнителната власт с оглед ефективното прилагане на законодателните актове. В рамките на активна международна дейност непрекъснато уверяваме нашите европейски партньори, че България добросъвестно изпълнява поетите ангажименти по Договора за присъединяване, допълни Пирински. Той посочи, че освен междупарламентарните контакти, страната ни отдава голямо значение и на сътрудничеството си със съдилищата на другите страни, в това число и със съда на Френската република.

Г-н Ги Каниве сподели на срещата, че Франция следи със симпатия и внимание процесите в България, в това число и реформата в съдебната система, която e основен момент в процеса на присъединяване на България към ЕС. Общността на магистратите и съдиите във Франция е готова да сподели опит и да окаже пълна подкрепа на българските си колеги, за да бъде доведена реформата в съдебната система до успешен край. Георги Пирински и Ги Каниве изразиха задоволство от сътрудничеството между България и Френската република и между съдебните институции на двете страни, което се изразява в обучение на български магистрати.

На срещата председателят на Народното събрание изрази надежда, че Националното събрание на Франция своевременно ще ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС.

Времето