Европейският парламент ще посрещне българските наблюдатели

Европейският парламент ще посрещне българските наблюдатели
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ БЪЛГАРСКИТЕ НАБЛЮДАТЕЛИ


На 26 септември 2005 г. Европейският парламент официално ще посрещне българските и румънските депутати – наблюдатели.

Българските наблюдатели ще участват от 26 до 28 септември в пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Те ще бъдат представени официално в пленарната зала на Европейския парламент на 26 септември. На 27 септември те ще се срещнат с председателя на ЕП Жозеп Борел. В програмата са предвидени информационни семинари по политически групи и участие в партийните заседания. Наблюдателите ще се срещнат с комисаря по разширяването Оли Рен, с Асоциацията на европейските парламентаристи и с докладчика за България в Европарламента Джефри Ван Орден.

По време на пленарните заседания в сградата на парламента България и Румъния ще бъдат изградени щандове, където ще бъде предоставяна информация за двете страни. Проявата ще бъде съпроводена от концерт на български и румънски изпълнители.

Мандатът на осемнадесетте български депутати като наблюдатели към ЕП ще продължи до присъединяването на България към Европейския съюз. Основната задача на наблюдателите ще бъде да се запознаят с функционирането на Европейския парламент. Всеки наблюдател ще може да се присъедини към една от седемте политически групи в Европейския парламент и да участва в работата й. Наблюдателите ще могат да се включат в работата на парламентарните комисии и делегации, където могат да се изкават, както и да участват в процедурите при обсъжданията и вземането на решения.

Времето