Действията на българската страна по делото в Либия беше основната тема на заседанието но Външната комисия

Действията на българската страна по делото в Либия беше основната тема на заседанието но Външната комисия
ДЕЙСТВИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА ПО ДЕЛОТО В ЛИБИЯ БЕШЕ ОСНОВНА ТЕМА НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ВЪНШНАТА КОМИСИЯ

Ходът на делото срещу българските медицински сестри в Либия беше основната тема на днешното заседание на Комисията по външна политика, председателствана от Соломон Паси. Министърът на правосъдието Георги Петканов и заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков информираха членовете на комисията за хода действията на българските институции досега, както и за усилията през следващите седмици, насочени към благоприятния изход от делото.

Министерството на външните работи ще продължи досегашната политика по отношение на действията, свързани с благоприятния изход от делото, стана ясно на заседанието. В международен план България ще разчита на активността на страните от Европейския съюз и САЩ. Българската страна подготвя хуманитарна помощ на заразените либийски деца, а за част от помощта ще разчита и на подкрепата на ЕС.

Представителите на правосъдното и на външното министерство увериха, че до 15 ноември 2005 г., за когато е насрочено делото във Върховния съд на Либия, ще бъдат максимално активизирани всички усилия на българската страна в политически и международен аспект. За българската външна политика двата основни приоритета ще бъдат членството на страната ни в ЕС и усилията, свързани с благоприятния изход от делото в Либия.

Комисията по външна политика прие на днешното си заседание и Вътрешния правилник за своята работа. Редовните заседания ще бъдат в сряда от 15.00 часа.
Утре, 8 септември 2005 г., от 14.30 часа ще се проведе съвместно заседание с Комисията по отбрана.

На 15 септември 2005 г., от 14.30 часа, зала 238, на заседанието на Комисията по външна политика ще присъстват представители на министерството на отбраната и на външните работи относно актуалната обстановка в Ирак и напредъка в преговорите със САЩ за изграждане на американски военни съоръжения на българска територия.

Времето