Срещи на българската парламентарна делегация във Вашингтон

Срещи на българската парламентарна делегация във Вашингтон
Срещи на българската парламентарна делегация във Вашингтон

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, която е на посещение в САЩ във връзка с провеждането в Ню Йорк, в седалището на ООН на Втората световна конференция на председателите на парламенти, проведе на 6 септември 2005 г. срещи във Вашингтон последователно с председателя на Комисията по външни отношения в Сената на САЩ сенатор Ричърд Лугър, с председателя на Подкомисията по международна икономическа политика, експорт и насърчаване на търговията към Комисията по външни отношения на Сената на САЩ сенатор Чък Хейгъл, с конгресмен Джо Уилсън, със съветника на президента по националната сигурност Стивън Хедли и с Елън Таушер, член на конгреса на САЩ.

Георги Пирински запозна домакините с основните приоритети пред новия български парламент, свързани с успешното членство в ЕС, извършването на ускорена съдебна реформа и създаването на законови условия за ускорен икономически растеж.

Председателят на Народното събрание очерта основните параметри на политиката, която следва да провежда страната ни в трите приоритетни области – европейска интеграция, ускорен растеж и социална отговорност. Тези ориентации, заяви Пирински, са в основата на формираната широка коалиция, подкрепяща и излъченото от нея правителство.

На срещите бе споделена оценката, че отношенията между България и САЩ са на равнището на стратегическо партньорство. Двете страни придават голямо значение на развитието на търговско-икономическите отношения, които по взаимна оценка изостават от нивото на политическите и военните контакти. Статистиката, по данни на българското икономическо министерство, сочи, че стокообменът е 763, 5 млн. долара през 2004 г., а преките инвестиции на САЩ в България за периода 1994-2004 са 531, 9 млн.долара.

Важен знак за сближаването между двете страни е интензивното нарастване на човешките контакти, пътуванията с бизнес, образователна и културна цел, бе споделено в разговорите. От българска страна бе подчертан стремежът на страната ни към включването й в Програмата на САЩ за безвизов режим (Visa Waiver Program).

На срещите бе разменена и информация по болезнения за България въпрос, свързан с делото срещу българските медици в Либия.

На всички срещи Георги Пирински изрази надежда, че предстоящото официално посещение на българския президент в САЩ ще се превърне в импулс, който ще даде старт на нова фаза на развитие на двустранните отношения.

Програмата на делегацията за 7 септември 2005 г. предвижда закуска с лидери на водещи мозъчни тръстове, която ще се проведе в Космос клуб в американската столица.

Времето