С лекция пред института Удро Уилсън започна официалната част от прграмата на председателя на Народното събрание Георги Пирински във Вашин

С лекция пред института Удро Уилсън започна официалната част от прграмата на председателя на Народното събрание Георги Пирински във Вашин
С лекция пред института Удро Уилсън започна официалната част от прграмата на председателя на Народното събрание Георги Пирински във Вашингтон

С лекция на тема “Новият български парламент – национални приоритети и евроатлантическо партньорство” пред института Удро Уилсън започна днес, 6 септември 2005 г, официалната част от прграмата на председателя на Народното събрание Георги Пирински във Вашингтон. Пред участниците във форума Георги Пирински очерта основните приоритети пред новия български парламент, свързани с успешното членство в ЕС, извършването на ускорена съдебна реформа, създаването на законови условия за ускорен икономически растеж, развитието на социален модел, гарантиращ основните социални права на българските граждани, и развитие на изборното законодателство.
В лекцията си Пирински подчерта, че тези приоритети се разглеждат от парламента в контекста на международните отношения и ангажименти на България, в това число и успешното приключване на процеса на евро-атлантическата интеграция на България.

Председателят на Народното събрание очерта основните параметри на политиката, която следва да провежда страната в трите приоритетни области – европейска интеграция, ускорен растеж и социална отговорност. Тези ориентации, заяви Пирински, са в основата на формираната широка коалиция, подкрепяща и излъченото от нея правителство.

Георги Пирински отдели специално място в лекцията си на двустранните отношения между България и САЩ както на чисто двустранна основа, така и в контекста на атлантическия съюз, свързани с посрещането на новите предизвикателства за сигурността в света, с развитието на нови форми на сътрудничество, които са от интерес за двете страни. Георги Пирински изрази разбирането, че съществуват много възможности извън политико-военната област, а именно – в икономическата и технологичната сфера, както и в сферата на човешкие права и контактите на равнище граждани, които предполагат още по-интензивно сътрудничество. В заключение Георги Пирински изрази надежда, че предстоящото официално посещение на българския президент в САЩ по покана на президента на САЩ ще се превърне в оня импулс, който да даде старт на нова фаза на развитие на двустранните отношения.

Предстои среща на председателя на НС и водената от него делегация със сенатор Ричард Лугър, председател на Комисията по външни отношения в Сената на САЩ. На нея се очаква Пирински да заяви намерението на България да утвърждава ролята си на фактор на стабилност на евроатлантическото сътрудничество в района на Югоизточна Европа.Очаква се също на срещата Георги Пирнски да се се информира за проведените от сенатор Лугър контакти по време на посещението му в Либия и уместните стъпки за осигуряването на осбождаването на задържаните наши сънародници в Либия.

Времето