Среща на Георги Пирински с посланика на Чешката република

Среща на Георги Пирински с посланика на Чешката република
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИКА НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА


Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 23 август 2005 г., с извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България Петър Докладал. В разговора бе споделено мнението, че дълбоките исторически и културни връзки между двата народа са благоприятна предпоставка за активно двустранно сътрудничество във всички области.

Председателят на Народното събрание и посланик Докладал изразиха готовност за по-нататъшно ползотворно сътрудничество между 40-тото Народно събрание и двете камари на чешкия парламент.

Три чешки закона – за управление на кризи, за интегрирана система за спасяване и за пожарната дейност, както и наредба за поведение на икономическите субекти по време на бедствия предаде Петър Докладал на срещата си с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Председателят на парламента ще предаде нормативните актове на Временната комисия за преодоляване на последиците от наводненията. Чешката страна е готова да сподели опита си в преодоляване на кризи, като за целта предложи различни форми на обучение за български специалисти, заяви посланик Докладал. Георги Пирински изрази благодарност за оказаната от Чехия хуманитарна помощ на засегнатите от наводненията райони в България. Чешката страна бе сред първите страни, предоставили неколкократно през август 2005 г. хуманитарна помощ за бедстващото българско население.

България е заинтересована да продължи да споделя чешкия опит в процеса на присъединяване към ЕС и очаква своевременна ратификация от чешкия парламент на Договора за присъединяване на България към Съюза, стана ясно на срещата. Двете страни отдават голямо значение на търговско-икономическото сътрудничество. Статистиката сочи, че през 2004 г. двустранният стокообмен възлиза на 301, 5 млн. щатски долара, което представлява увеличение спрямо предходната година с повече от 39 процента. Броят на чешките туристи в България постоянно нараства и през първите шест месеца на 2005 г. възлиза на 30 690 души, сочи статистиката.