Срещи на Георги Пирински с посланици

Срещи на Георги Пирински с посланици

СРЕЩИ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИЦИ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 18 август 2005 г., с посланика на Израел Авраам Шарон. Георги Пирински запозна госта с приоритетите в работата на 40-тото Народно събрание, свързани с членството на България в Европейския съюз. Той подчерта, че парламентът вече работи в активно взаимодействие с правителството в тази връзка.
Георги Пирински и Авраам Шарон дадоха висока оценка на развитието на политическите връзки между двете страни.
Двамата бяха единодушни, че предстоящото пълноправно членство на страната ни ще открие по-големи възможности за двустранните търговско-икономически отношения и за увеличаване на инвестициите.
Израелският посланик подчерта на срещата, че през последната година търговският обмен между България и Израел е нараснал от 50-60 милиона на 100 милиона долара. Председателят на НС и Авраам Шарон изразиха надежда тази тенденция да продължи и занапред.
Георги Пирински увери госта, че България се стреми да създава благоприятни условия за привличане на чуждестранни инвеститори в дългосрочна перспектива.
Авраам Шарон предаде поздравително писмо до Георги Пирински от председателя на парламента на Израел Реувен Ривлин повод избирането му за председател на 40-тото Народно събрание.
* * *

Срещи на Георги Пирински с посланициПредседателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 18 август 2005 г., с посланика на Русия у нас Анатолий Потапов
Георги Пирински запозна госта с работата на 40-тото Народно събрание в изпълнението на законодателните приоритети, свързани с Европейския съюз, както и с ролята на Народното събрание в синхронизираните усилия на държавните институции за преодоляване на последиците от наводненията.
На срещата бе препотвърдено мнението, че има реални основи и благоприятни перспективи за развитието на българо-руските отношения.
Със задоволство бе отбелязан фактът, че през последните две години се наблюдава тенденция на нарастване на взаимния стокообмен. По данни на българската статистика, през 2004 г. той е нараснал спрямо този от 2003 г. с 33,8% и е 1943,7 млрд.долара. Като цяло обаче стокообменът остава под възможностите на двете страни и трябва да се работи за още по-активно партньорство в тази област, бе споделено в разговора. В тази връзка важно значение се отдава на постигната договореност на IX-та сесия на МПК за разработване на Програма за съвместни действия до 2007 г., насочена към разширяване на двустранния стокообмен на балансирана основа.