Срещи на Георги Пирински с посланици

Срещи на Георги Пирински с посланици
СРЕЩИ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИЦИ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 16 август 2005 г. извънредния и пълномощен посланик на Кувейт Н.Пр. Мохамед Абдул Расул Ал-Ауади по повод окончателното му отпътуване от страната.

Посланик Ал-Ауади предаде поздравления на Георги Пирински от председателя на парламента на Кувейт по повод избирането му за председател на 40-ото Народно събрание. Той заяви със задоволство, че по време на неговия мандат отношенията между Кувейт и България са продължили възходящото си развитие. За това свидетелстват осъществените визити на най-високо ниво, подписаните в периода 2001 – 2005 г. Междуправителствена Търговска спогодба, спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане, за сътрудничество в областта на вътрешната сигурност, както и програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, подчерта кувейтският дипломат.
В разговора между Георги Пирински и посланик Мохамед Абдул Расул Ал-Ауади бе споделено мнението, че от особено значение за двете страни е да задълбочават търговско-икономическото сътрудничество и връзките между двата парламента.
* * *

Срещи на Георги Пирински с посланициПредседателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 16 август 2005 г. и с извънредния и пълномощен посланик на Италия Н.Пр. Джан Батиста Кампаньола.

На срещата бе изразено задоволство от активното сътрудничество между Народното събрание и италианския Сенат и Камарата на депутатите, както и от отличното развитие на двустранните отношения във всички области.
Председателят на Народното събрание благодари за последователната подкрепа на Италия в процеса на присъединяването на България в ЕС.
Има потенциал за увеличаване на италианските инвестиции в България, бе подчертано на срещата. Статистиката сочи, че Италия е в челната тройка на външнотърговските партньори на България, наред с Германия и Гърция. През 2004 г. стокообменът възлиза на 2 млрд. 701 млн.щ.д.