Срещи на председателя на Народното събрание Георги Пирински с посланици

Срещи на председателя на Народното събрание Георги Пирински с посланици
СРЕЩИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИЦИ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 9 август 2005 г., извънредния и пълномощен посланик на Алжирската народна и демократична република и доайен на Групата на африканските страни Н. Пр. г-н Мохамед Лаала.

Посланик Лаала отправи от свое име и от името на Групата на африканските страни поздравления към Георги Пирински по повод избирането му за председател на 40-то НС. В пожеланията се изразява надежда за задълбочаване на сътрудничество между България и африканските страни. Алжирският дипломат отбеляза, че посещението на председателя на 39-то НС проф. Герджиков в Алжир през 2003 г. е било важна крачка в развитието на междупарламентарните отношения. Георги Пирински благодари за отправените поздравления и изрази надежда, че изградените връзки с африканските страни ще продължат да се развиват все по-активно, а на двустранна основа също има поле за развитие на контактите - на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство, които ще бъдат сформирани след приемането на Правилника за организация и действие на НС.

Общо бе мнението, че приятелството между Алжир и България има дълга история, която е белязана от отлично сътрудничество във всички сфери на двустранните отношения.

* * *
Срещи на председателя на Народното събрание Георги Пирински с посланициПредседателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 9 август 2005 г. извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република Н.Пр. Сие Ханшън във връзка с окончателното му отпътуване от страната. Посланик Ханшън изрази задоволство от факта, че по време на неговия мандат двустранните отношения между двете приятелски страни във всички области са продължили възходящото си развитие. Той предаде поздравления от председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители г-н У Бангуо към Георги Пирински по повод избирането му за председател на 40-то НС, в което той изразява надежда да продължи ползотворното междупарламентарно сътрудничество.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай.