Срещи на Георги Пирински с посланиците на Армения и Ливан

Срещи на Георги Пирински с посланиците на Армения и Ливан
СРЕЩИ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИЦИТЕ НА АРМЕНИЯ И ЛИВАН


Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 3 август 2005 г. последователно с извънредния и пълномощен посланик на Република Армения у нас Сергей Манасарян и с извънредния и пълномощен посланик на Ливанската Република в България г-жа Мишлин Аби Самра.

В разговора на Георги Пирински с посланик Манасарян бе потвърден интересът на България и Армения да развиват интензивни контакти във всички области на двустранното сътрудничество. Армения проявява интерес към натрупания опит на България в европейската интеграция и в частност към хармонизираното българско законодателство с правото на ЕС. Георги Пирински заяви, че страната ни е готова да сподели този опит с приятелска Армения и подчерта, че европейската перспектива неизбежно се превръща в един от стълбовете на съвременните българо-арменски отношения. На срещата бе подчертано значението на активните междупарламентарни връзки, в които важно място заема работата на групите за приятелство.
Посланик Сергей Манасарян предаде поздравително писмо до Георги Пирински от неговия арменски колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на българския парламент. В поздравителното писмо на Артур Багдасарян се отправя покана за официално посещение на Георги Пирински в Армения в удобно време.


СРЕЩИ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПОСЛАНИЦИТЕ НА АРМЕНИЯ И ЛИВАНПерспективите за задълбочаване на сътрудничество между Република България и Ливанската република бяха основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Георги Пирински с извънредния и пълномощен посланик на Ливанската Република у нас г-жа Мишлин Аби Самра. България отдава важно значение на сътрудничеството с Ливанската република, която е сред основните ни партньори в арабския свят, бе подчертано в разговора. Георги Пирински и посланик Мишлин Аби Самра изразиха задоволство от отличното равнище на парламентарните контакти между двете страни, за което свидетелстват разменените официални визити през последните години. Изразена бе готовност за по-нататъшно разширяване и задълбочаване на двустранния парламентарен диалог.