Срещи на Георги Пирински с посланици

Срещи на Георги Пирински с посланици
СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 2 август 2005 г., извънредния и пълномощен посланик на Република Корея у нас Н.Пр. Чонг Дже Сик.

Председателят на парламента запозна госта с изпълнението на законодателните приоритети на 40-тото НС , свързани с хармонизацията на българското законодателство с правото на ЕС.

В разговора двамата събеседници оцениха високо двустранното парламентарно сътрудничество, за което свидетелстват разменените парламентарни визити – на председателя на парламента на Южна Корея през 2002 г. и официалното посещение на българска парламентарна делегация в Сеул в началото на тази година.

На срещата Георги Пирински и посланик Чонг Дже Сик потвърдиха интереса на България и Южна Корея от интензивно развитие на двустранните отношения във всички области. Председателят на парламента и южнокорейският посланик констатираха, че има нови хоризонти и предизвикателства за развитие на търговско-икономическите връзки, в това число увеличаване на стокообмена и привличането на южнокорейски инвестиции.

Посланик Чонг Дже Сик предаде на председателя на българския парламент писмо от южнокорейския му колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на 40-тото Народно събрание на Република България и отправя пожелания за успех на страната ни в нейното демократично развитие.


СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА

СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРАЩастлив съм да бъда посланик в най-интензивния и ползотворен период от отношенията между две приятелски страни, сподели днес на среща с председателя на Народното събрание извънредният и пълномощен посланик на Сърбия и Черна гора у нас Н.Пр. Данило Вучетич. Той заяви, че традицията на интензивен културен диалог между двете съседски страни трябва да се обогатява и изрази надежда за още по-активно сътрудничество в търговско-икономическата сфера.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и посланикът на Сърбия и Черна гора бяха единодушни, че общата европейска перспектива е стимул за развитието на двустранното сътрудничество във всички области. Двамата събеседници оцениха високо подписания през месец октомври 2004 г. от министрите на външните работи Меморандум за сътрудничество, който е добра основа за ползотворно партньорство в общоевропейски план.

Посланик Вучетич сподели, че положителното становище на предварителното проучване за възможно най-бързо започване на преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране на Сърбия и Черна гора с Европейския съюз е ключов момент по пътя на неговата страна към Евросъюза.

Председателят на парламента и посланикът на Сърбия и Черна гора подчертаха значението на междупарламентарните връзки за развитието на двустранните отношения. Отбелязано бе, че решаващо място в това отношение заема пълноценният диалог на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство.

Посланик Данило Вучетич отправи покана към председателя на Народното събрание да посети Белград. Поканата бе приета с благодарност.


СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА ИНДИЯ

СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА ИНДИЯПредседателят на Народното събрание прие днес извънредния и пълномощен посланик на Индия у нас Н.Пр. Динкар Кулар.

На срещата бе изразено удовлетворение от развитието на българо-индийските отношения.Отчитайки неизползвания потенциал за развитие на двустранното сътрудничество, в разговора председателят на Народното събрание и посланик Кулар потвърдиха необходимостта от разширяване на двустранния търговски обмен, както и на икономическото и научно-техническото сътрудничество.

Двамата събеседници отбелязаха важността на междупарламентарното сътрудничество. И от двете страни бяха отправени покани за парламентарни визити на най-високо ниво.

Посланик Динкар Кулар предаде на председателя на българския парламент писмо от индийския му колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на Народното събрание на Република България.