Срещи на председателя на Народното събрание с посланиците на Украйна и Холандия

Срещи на председателя на Народното събрание с посланиците на Украйна  и Холандия
Срещи на председателя на Народното събрание с посланиците на Украйна и Холандия

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес посланика на Украйна у нас Юрий Рълач. Посланик Рълач предаде на председателя на българския парламент писмо от украинския му колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на парламента и го кани да посети Украйна в удобно за него време.

На срещата Георги Пирински и Юрий Рълач потвърдиха интереса на България и Украйна от интензивно развитие на двустранните отношения във всички области. Подчертано бе, че Украйна проявява интерес към натрупания опит на България по отношение на евроатлантическите процеси.

Председателят на парламента и украинският посланик констатираха, че има нови територии и предизвикателства за развитие на търговско-икономическите връзки. Подчертана бе необходимостта от активизиране на контактите между Националното сдружение на общините в Република България и асоциацията на украинските градове.

В разговора председателят на парламента и посланик Рълач отбелязаха и ролята на парламентарното сътрудничество в отношенията между двете приятелски страни.

* * *

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес и посланика на Холандия у нас баронеса Хенриет ван Линден по повод окончателното й отпътуване от страната.

Основната тема бе посветена на приоритетите на 40-тото Народно събрание за изпълнение на стратегическите за България задачи и по-специално успешното присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Председателят на парламента постави акцент върху приетата Декларация за основните приоритети в работата на новия парламент и подчерта, че тя е най-убедителният сигнал за общата воля на народните представители да работят в интерес на България. Той допълни, че Народното събрание работи в ускорен темп по списък от законопроекти, свързани с членството на страната в ЕС. Обща бе констатацията, че има хоризонти за активно парламентарно сътрудничество между България и Холандия.

Председателят на Народното събрание благодари за последователната подкрепа на Холандия в усилията за благоприятно развитие на случая с българските медици в Либия.