Председателят на Народното събрание Георги Пирински получи писмо от председателя на Европейския парламент

Председателят на Народното събрание Георги Пирински получи писмо от председателя на Европейския парламент
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ПОЛУЧИ ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЖОЗЕП БОРЕЛ


Председателят на Народното събрание Георги Пирински получи писмо от председателя на Европейския парламент. В писмото си Жозеп Борел информира за решението на Конференцията на Председателите да покани 18 депутати от Народното събрание на Република България от различните политически сили като наблюдатели в Европейския парламент.

В писмото се казва:

“Подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз на 25 април 2005 г. в Люксембург отбеляза още един важен етап в процеса на обединение на нашия континент.

Вследствие на това историческо събитие, Конференцията на председателите на Европейския парламент реши на заседанието си на 12 май 2005 г. да покани 18 депутати от Народното събрание, представляващи различните политически сили, от които то се състои, да заемат места в нашата институция като наблюдатели. Техният мандат ще започне на 26 септември 2005 г. и ще приключи при присъединяването на Вашата страна към Европейския съюз. Иначе само Европейският парламент може да установи, че мандатът на даден Наблюдател е приключил, при обстоятелствата изрично посочени по-долу:
  • в случай на смърт;
  • в случай на подаване на оставка, за която трябва да бъде съобщено на Председателя на Европейския парламент от напускащия Наблюдател;
  • в случай на изтичане на националния парламентарен мандат на Наблюдателя: това трябва да бъде съобщено на Председателя на Европейския парламент от Председателя на националния парламент или Наблюдателя;
  • в случай на назначаване на някоя от несъвместимите служби изброени в Член 7(1) на Акта за избиране на депутати в Европейския парламент чрез пряко общо гласуване: това трябва да бъде съобщено на Председателя на Европейския парламент от Председателя на националния парламент или Наблюдателя.
Правният статут на Наблюдателите и финансовият ред приложим за тях са определени от Бюрото на Европейския парламенти и формират част от „Наръчник за наблюдателите”, който е приложен към настоящето.

Затова Ви приканвам да ми изпратите имената, политическата принадлежност и информация за контакт за Наблюдателите определени от Народното събрание, за да мога да им изпратя цялата информация и документация, от която се нуждаят, за да встъпят в длъжност.

Трябва също така да Ви информирам, че съм инструктирал Главния секретар да организира посрещането на Наблюдателите на пленарната сесия на Европейския парламент от 26 до 29 септември.”

Времето