Българските депутати - наблюдатели в Европейски парламент ще бъдат посрещнати официално на 26 септември 2005 г. на редовна сесия на европарла

Българските депутати - наблюдатели в Европейски парламент ще бъдат посрещнати официално на 26 септември 2005 г. на редовна сесия на европарла
БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ - НАБЛЮДАТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ БЪДАТ ПОСРЕЩНАТИ ОФИЦИАЛНО НА 26 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. НА РЕДОВНА СЕСИЯ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА В СТРАСБУРГ


Главният секретар на Народното събрание Огнян Аврамов се срещна в Брюксел с главния секретар на Европейския парламент Джулиан Присли. Огнян Аврамов и още четирима служители на НС участват в белгийската столица по покана на ЕП в семинар на тема "Реформа в съдебната система и публичната администрация".

Присли е информирал Огнян Аврамов, че вече е определена датата за посрещане на българските депутати - наблюдатели в Европейския парламент (ЕП) и това ще стане на 26 септември 2005 г. в 17.00 часа в Страсбург на редовна сесия на ЕП. Предвижда се тогава 18-те български депутати и техните румънски колеги да бъдат официално посрещнати и приветствани в пленарната зала.

Тази или следващата седмица председателят на ЕП ще изпрати писмо до председателя на българското Народно събрание, с което ще го прикани да посочи 18-те български наблюдатели в ЕП. Уточнено е било, че Огнян Аврамов ще предаде писмото на новоизбрания председател на 40-то НС.

На срещата е било съобщено, че най-късно до септември 2005 г. българският парламент ще изпрати свой служител в ЕП, който ще осъществява връзката между двете институции. Една от първите му задачи ще бъде да бъде съдейства на българските депутати-наблюдатели, които страната ни предстои да изпрати. Джулиан Присли е уверил Огнян Аврамов, че ЕП има готовност във всеки един момент да посрещне българския служител за връзка с европарламента. Вече е определен и офис за нашия представител.

Присли е допълнил, че много скоро ЕП ще отвори свое информационно бюро в София, чиято основна цел ще бъде да подобри информираността на българските граждани за работата на европарламента.

Джулиан Присли е приветствал инициативата на своя български колега Огнян Аврамов София да бъде домакин на среща на главния секретар на ЕП с главните секретари на парламентите на страните- членки и страните, кандидатстващи за членство в ЕС. Предвижда се форумът да бъде посветен на общите европейски стандарти в работата на парламентарните администрации.

Огнян Аврамов и Джулиан Присли са обсъдили широк кръг от въпроси, свързани с по-ефективното сътрудничество между администрациите на двата парламента, които се засилват след подписване на договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.

Времето