Изявление на председателя на Народното събрание доц. Борислав Великов във връзка с ратифицирания от парламента днес Договор за присъединя

Изявление на председателя на Народното събрание доц. Борислав Великов във връзка с ратифицирания от парламента днес Договор за присъединя
Във връзка с ратифицирания от парламента днес Договор за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, председателят на Народното събрание доц. Борислав Великов заяви:


“Днес Народното събрание ратифицира Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Несъмнено 11 май 2005 г. ще остане като една от най-важните дати в националната ни история и в историята на българския парламент. Народните представители ратифицираха един договор, който не само ще ни върне в семейството на европейските народи. С него започва реалното европейско настояще на България, така, както са го предписали вековното ни минало, богатата ни култура и достойнствата ни на европейски народ. Убеден съм, че ратифицирането на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз е един от най-значимите законодателни актове на българския парламент, който осигурява демократичното развитие на страната в условията на Обединена Европа – една мечта от годините на прехода и една цел на българската политика през последните 15 години. От днес нататък ние всички започваме един нов и със сигурност нелесен път - към постигането на европейските стандарти и в политиката, и в икономиката, и в живота на всеки един от нас.

Убеден съм, че ратифицирането на договора точно в деня на Св.Св. Кирил и Методий носи в себе си не само символ, но и огромно практическо значение. И това е така, защото само когато целите на обикновения гражданин и на политиците съвпадат, тогава сме в състояние да постигнем националните си идеали. Присъединяването на България към Европейския съюз е една такава цел, която ще постигнем заедно.

Пожелавам на всички здраве и сили, за да отстояваме достойно европейския си избор.”