Държавен вестник стартира публикуването на обществените поръчки в интернет

Държавен вестник стартира публикуването на обществените поръчки в интернет
ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК СТАРТИРА ПУБЛИКУВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ В ИНТЕРНЕТ

Стартира интернет сайта на Държавен вестник, в който се публикуват обявленията за обществени поръчки.

Съгласно измененията на Закона за “Държавен вестник” (ДВ, бр. 31 от 2005 г.) от 1 май 2005 г. обявленията за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществените поръчки с дата на изпращане на oбявлението след 1.V.2005 г. вече ще се обнародват в електронната страница на "Държавен вестник" - http://dv.parliament.bg.

Попълненото по образец обявление за обществена поръчка (ДВ, бр. 84 от 2004 г.) се изпраща на електронната поща на “Държавен вестник” и се обнародва в електронната страница на “Държавен вестник”, за което не се заплаща такса. В редакцията се изпраща подписано, подпечатано и с изходящ номер и дата писмо от възложителя, в което се посочват видът на процедурата и предметът на обществената поръчка.

Освен обществени поръчки в новата страница ще се публикува и съдържанието на официалния раздел на Държавен вестник. Предвидени са множество функции, които да улеснят потребителите - търсене, сортиране, филтриране по редица показатели. Възможен е и абонамент - получаване на e-mail при публикуване на поръчка за определена дейност, което е съществено облекчение за фирмите, твърдят експерти. Чрез RSS канали се дава възможност и за автоматично показване на последните обявления на други сайтове, софтуерни програми и др.

Проектът е разработен от отдел "Информационни технологии" на Народното събрание и е реализиран за 3 седмици.

Чрез реализирането на проекта се уеднаквява националната практика с тази в страните членки на Европейския съюз и се постига значителен финансов ефект - както за вносителите на покани по Закона за обществените поръчки, така и за редакцията на "Държавен вестник". Разходите по отпечатването на вестника ще се намалят с 400 - 500 000 лв.