България трябва да осигури равен достъп до правосъдие на всички граждани, заяви ръководителят на преговарящия екип за България Бриджит Че

България трябва да осигури равен достъп до правосъдие на всички граждани, заяви ръководителят на преговарящия екип за България Бриджит Че
България трябва да осигури равен достъп до правосъдие на всички граждани, заяви ръководителят на преговарящия екип за България Бриджит Чернота

България трябва да осигури равен достъп до правосъдие на всички европейски граждани до 1 януари 2007г. и да не забравя зя поетите обещания. Това заяви ръководителят на преговарящия екип за България от страна на Европейската комисия Бриджит Чернота по време на международната конференция “България, Австрия и Европейския съюз”, организирана от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, и Австрийския институт за международни изследания.

До пълноправното членство на България в Европейския съюз страната ни трябва да осигури ефективно и бързоработещо правосъдие, подчерта Чернота. По думите й за това е необходима политическа и административна смелост на България за провеждане на последователни структурни реформи и законодателни инициативи в областта на правсъдието и вътрешните работи.Бриджит Чернота напомни, че са необходими промени не само в Наказателно-процесуалния кодекс, но и в законите, които пряко се отнасят до прилагането му с цел постигане на бързина и ефикасност при съдопроизводството.Тя определи присъединителния процес като домашно, което трябва да бъде написано, но припомни, че за това са необходими и добри учители.

По отношение на задействането на предпазната клауза, Бриджит Чернота отбеляза, че България не трябва да губи темпото на реформите и трябва да изпълни поетите ангажименти при приключването на преговорите по глава “Правосъдие и вътрешни работи”. По думите й гражданите на страните от ЕС са силно загрижени за правната сигурност, която гарантират страните-кандидати.

При откриването на конференцията заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова каза, че България допринася и вече е част от зоната на свобода, сигурност и правосъдие на ЕС. Напредъкът на страната ни в тази област е не само реалистичен, но е и приближваща цел с подписването на присъединителен договор, заяви Грънчарова.

По думите й България трябва да допринася за развитието на ЕС като глобален актьор на световната сцена, а опитът на страната ни в областта на сигурността може да бъде модел за съседните страни.

Заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев отчете значителен напредък на страната ни в подобряването на граничния контрол, хармонизирането на законодателството и документите за самоличност. Българската полиция е добре обучена както за опазване на вътрешната сигурност, така и за действия в международен план, подчерта Коцев. По думите му България е готова да бъде външна граница на ЕС, тъй като вече изпълнява на практика своите задължения в тази посока.