Председателят На Народното събрание доц. Борислав Великов се срещна с министър-председателя на Норвегия Хел Магне Буневик

Председателят На Народното събрание доц. Борислав Великов се срещна с министър-председателя на Норвегия Хел Магне Буневик
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДОЦ. БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НОРВЕГИЯ ХЕЛ МАГНЕ БУНЕВИК

Норвегия споделя тревогата на България по отношение на проблема с българските медици в Либия и подкрепя страната ни в усилията й да бъде намерен справедлив изход на процеса срещу медицинските ни сестри. Това подчерта министър-председателят на Норвегия Хел Магне Буневик на срещата си с председателя на Народното събрание доц. Борислав Великов. Той допълни, че Норвегия ще сътрудничи на Европейската комисия по проекти за помощ на деца, заразени със СПИН в Либия.

Доц. Борислав Великов припомни на госта инициативата на проф. Огнян Герджиков, който неотдавна отправи апел към председателите на европейски парламенти, включително и Норвегия, по проблема с осъдените български медици.

Председателят на български парламент заяви на срещата, че политическите отношения между двете страни са на много добро ниво, но търговско-икономическите контакти не съответстват на възможностите ни и изрази надежда през следващата година да се активизират двустранните търговско-икономически връзки. Хел Магне Буневик допълни, че нараства интересът на инвеститорите към нашата страна, а с членството на България в Европейския съюз и европейското икономическо пространство, ще се открият още много нови възможности за двустранните търговско-икономически отношения. Пълноправното членство на България в ЕС ще открие нови възможности в икономиката и търговията с европейските партньори, допълни Хел Магне Буневик и припомни, че Норвегия не е член на ЕС, но членува в европейското икономическо пространство.

Премиерът на Норвегия заяви на срещата, че опитът на България при подготовката за членство й в НАТО е много полезна за страните в региона, особено за Сърбия и Черна Гора и предложи България и Норвегия да работят съвместно по въпроси, свързани с реформите във военната област в Сърбия и Черна Гора.

Той отбеляза, че туризмът е една от областите на сътрудничество. Над 23 000 норвежци са посетили България през миналата година и броят им продължава расте, каза премиерът на Норвегия.