Писмо на Асен Агов до парламента на Словения

Писмо на Асен Агов до парламента на Словения
Писмо на Асен Агов до парламента на Словения

Заместник-председателят на Народното събрание и председател на парламентарната група за приятелство “България – Словения” Асен Агов изпрати писмо до парламентарната група за приятелство Словения - България към Народното събрание на Република Словения. В писмото се казва:

“Обръщам се към Вас като председател на парламентарната група за приятелство “България – Словения”.

Въпросът, който бих искал да повдигна пред Вас, се отнася до голям брой български граждани, пътуващи за страни от Европейския съюз и връщани от словенската граница с мотива, че са опасни за реда в Словения и Европейския съюз. Констатирани са случаи на несправедливо отношение спрямо българските граждани от страна на граничните власти. Смятам, че не е редно лица, за които няма данни да са извършили нарушение, да се третират по презумпция като застрашаващи обществения ред, сигурността или международните отношения на Словения и Европейския съюз.

Моля да предадете моята и на моите колеги загриженост за тези случаи на компетентните словенски власти.

Надявам се, че като депутати от една страна-членка на Европейския съюз, изграден на основата на демократични принципи и спазване на човешките права, ще обърнете внимание на тези случаи и ще съдействате за тяхното разрешаване в духа на сътрудничеството и приятелството с България, която се надява съвсем скоро да се присъедини към европейското семейство”, завършва писмото на Асен Агов до парламентарната група за приятелство Словения - България към Народното събрание на Република Словения.

Времето