Българска парламентарна делегация на най-високо ниво ще посети Молдова

Българска парламентарна делегация на най-високо ниво ще посети Молдова
Българска парламентарна делегация на най-високо ниво ще посети Молдова

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, ще бъде от 18 до 20 ноември 2004 г. на официално посещение в Република Молдова. Визитата е по покана на председателя на Парламента на Република Молдова г-жа Еужения Остапчук. В състава на българската делегация са народните представители г-жа Кръстанка Шаклиян (ПГ на НДСВ), г-жа Силвия Нейчева (ПГ на НДСВ), г-жа Атанаска Тенева (ПГ на Коалиция за България), г-н Димитър Игнатов (ПГ на ОДС), г-н Кемал Еюп (ПГ на ДПС) и г-н Иван Иванов (ПГ на СДС).

Визитата на проф. Огнян Герджиков ще е първото официално посещение на председател на българския парламент след установяването на дипломатическите отношения между двете страни на 5 февруари 1992 година. В Кишинев българската парламентарна делегация ще проведе срещи с председателя на Молдовския парламент Еужения Остапчук, с премиер-министъра Василе Тарлев и с президента Владимир Воронин. Председателите на българския и на молдовския парламент ще подпишат Споразумение за междупарламентарно сътрудничество. Предвижда се председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков да говори пред молдовските депутати. В Кишинев българската делегация ще има и среща с представители на българската общност в Молдова.

Централно място в програмата за втория ден от посещението заема посещението на българските парламентаристи в град Тараклия и в село Кортен. Българските депутати ще посетят Тараклийския държавен университет, където проф. Огнян Герджиков ще говори пред студентите и преподавателите от университета.

Посещението на българската парламентарна делегация в Кишинев ще завърши с голям празничен концерт на женския народен хор “Космически гласове от България”. Престижният музикален състав ще придружава българската делегация по време на посещението й в Молдова. В състава на придружаващата делегация е и поетесата Лиляна Стефанова.

Делегацията ще отпътува на 18 ноември 2004 г., четвъртък, в 9.00 часа, аерогара София, Правителствена зала.
Народните представители се завръщат на 20 ноември, събота, в 11.00 ч, аерогара София, Правителствена зала

Времето