Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Пиерфердинандо Каз

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Пиерфердинандо Каз
Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Пиерфердинандо Казини

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Пиерфердинандо Казини, който е на официално посещение в България.

Проф. Герджиков благодари за подкрепата на Италия за членството на страната ни в НАТО и Европейския съюз. Разчитаме на вашата подкрепа и на 16-17 декември, когато се надяваме да бъде обявено официално приключването на преговорния процес и да бъде определена датата за подписване на договора за присъединяване, допълни председателят на парламента.

Пиерфердинандо Казини подчерта, че Италия много високо оценява усилията на българската страна в политически и институционален аспект. Нашето желание също е възможно най-бързо да бъде определена дата за Вашето членство, заяви той.

Проф. Герджиков постави въпроса за приетия в Италия закон за фискалния щит, създаден по повод изнесените от страната капитали, в резултат най който в Италия са били върнати около 50 милиарда евро. Това е от голям интерес за нашата страна, тъй като имаме сходен проблем, подчерта председателят на българския парламент.

Пиерфердинандо Казини заяви, че с помощта на този закон Италия е успяла да върне изнесените зад граница капитали. Той обеща да изпрати не само закона, но и цялата документация, свързана с неговата подготовка. Проф. Герджиков изрази надежда и у нас да се формира политическа воля по този въпрос.

И двама бяха единодушни за необходимостта да се работи за подобряване на инфраструктурата и по-точно за изграждането на Коридор № 8. Надяваме се много Италия да прояви интерес и да подкрепи този проект, както и финансирането му с помощта на фондовете на ЕС, подчерта председателят на българския парламент.

Проф. Герджиков изрази удовлетворение от отличните търговско-икономически отношения между двете страни. Италия, подчерта той, е на трето място сред външно-търговските ни партньори, а търговският стокообмен все повече нараства – само за 2003 г. той е надхвърлил 2 милиарда щатски долара, допълни проф. Герджиков.

Времето