Стартира първата по рода си детска образователна интернет страница за българския парламент

Стартира първата по рода си детска образователна интернет страница за българския парламент
СТАРТИРА ПЪРВАТА ПО РОДА СИ
ДЕТСКА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

В Деня на народните будители – 1 ноември, Народното събрание на Република България представи своя първи по рода си детски образователен интерактивен Интернет сайт. Името на новаторския сайт е “Н@учи за парламента”. Той е адресиран към най-младите български граждани - деца, тийнейджъри, както и към техните учители. Сайтът е създаден по съвместен проект на Народното събрание, представителството на Британски съвет в София и Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ). Официалното появяване в Интернет на иновационния сайт беше обявено от почетния патрон на проекта доц. Камелия Касабова, заместник-председател на Народното събрание и г-н Йън Стюарт, директор на Британския съвет в София. Специални гости на представянето бяха ученици от Националната природо-математическа гимназия, които демонстрираха пред журналисти образователните и игровите ресурси и възможности на авангардния проект.

Идеята за създаването на подобен сайт е взаимствана от опита и практиката на парламента на Обединеното кралство. Проектът предвижда виртуално пространство с богати възможности за информация и комуникация с аудиторията на младото поколение българи.

Проектът “Образователен интерактивен Интернет сайт на Народното събрание” стартира още през 2001 година. Тогава експерти по публична комуникация към Народното събрание, съвместно с неправителствената организация Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), разработиха концепция за специализирана публична комуникация на парламента с младото поколение българи, за които глобалната мрежа е неразделна част от ежедневието. Представителството на Британски съвет в София осигури финансова подкрепа за обучение на експертите от Народното събрание в Образователната секция към Британския парламент.

Съществено и обнадеждаващо развитие на дейностите по проекта бе осъществено през май 2002 г. Тогава в рамките на проекта и с финансовата подкрепа на Посолството на Великобритания в България, Националният център за изучаване на общественото мнение(НЦИОМ) проведе национално представително проучване за оценка и анализ на комуникационните потребности на детската и младежката аудитория по темите за парламентаризма и демокрацията. Изследването регистрира предварително очакваното високо ниво на положителни обществени очаквания и подкрепа сред целевата аудитория. Данните посочиха, че 81% от анкетираните деца и ученици застават твърдо зад идеята парламентът да създаде свой интерактивен образователен Интернет сайт. Всеки втори от учениците предпочита да се запознае с работата на държавните институции чрез мрежата. Най-силен интерес се регистрира при децата на възраст между 7 и 14 години.

Времето