Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на правителството на Руската федерация Михаил Фрадков

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на правителството на Руската федерация Михаил Фрадков
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МИХАИЛ ФРАДКОВ

Русия заема дванайсто място сред инвеститорите в България, а заслужава да бъде по-напред, подчерта на срещата председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков на срещата си днес с председателя на правителството на Руската федерация Михаил Фрадков. Проф. Герджиков отбеляза, че миналата година в България са инвестирани над 1.4 млрд. щатски долара, а до края на тази година се очаква преките инвестиции да стигнат 2 млрд. долара и на фона на тези чrсла инвестициите от Русия, които са 209 млн. долара, изглеждат не много внушинелни.
Двамата бяха единодушни, че отношенията се радват на динамично развитие и взаимно доверие във всички области, нивото на политическите контакти е много високо, но има по-голям потенциал за взаимодействие в сфери като енергетиката и транспорта.
Председателят на парламента постави и въпроса за проекта Бургас-Александруполис, като подчерта, че за България проектът е от много голямо значение и страната ни би се надявала на политическа подкрепа от Русия за реализацията му. Фрадков отговори, че работата по проекта се движи, има развитие и ще бъдат взети под внимание интересите на всички партньори.
Двамата политици се надяват на добри резултати от завършилата девета сесия на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Последните години се наблюдава видимо увеличение на стокообмена между двете страни – въпреки повишения износ на стоки за Русия, дисбалансът е ясно изразен, което е разбираемо предвид факта, че Русия е основният енерговорносител, посочи проф. Герджиков. Според него трябва да бъдат взети мерки дисбалансът да бъде преодолян. За миналата година той е бил около 1,250 млрд. щатски долара, а за първите седем месеца на тази година разликата е 800 милиона долара.
Той отбеляза също така и че ръстът за 2004 г. на потока на руските туристи е само 1 на сто, което не е много благоприятно предвид това, че общият ръст на туризма в България за тази година е 18.3 на сто.

Времето