Декларация на депутати от ПГ на НДСВ по повод делото срещу журналисти от в. “Дневен труд”

Декларация на депутати от ПГ на НДСВ по повод делото срещу журналисти от в. “Дневен труд”
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИ ОТ ПГ НА НДСВ ПО ПОВОД ДЕЛОТО СРЕЩУ ЖУРНАЛИСТИ ОТ В. “ДНЕВЕН ТРУД”

Народните представители от НДСВ Станимир Илчев, Борислав Великов, Милена Милотинова и Даниел Вълчев подписаха днес декларация по повод осъждането на журналистката от вестник “Труд” – Светлана Йорданова и главния редактор на вестник “Труд” – Тошо Тошев за публикуването на информация, получена от официални източници. В декларацията се казва следното:

“Група депутати от НДСВ изразяваме своето безпокойство от осъждането на журналистката от в. “Труд” – Светлана Йорданова и главния редактор на в. “Труд” – Тошо Тошев за публикуването на информация, получена от официални източници – МВР, СДВР, Военна прокуратура и БТА. Медиите и работещите в тях журналисти имат обществена функция и отговорност добросъвестно и обективно да информират обществото. Това тяхно задължение кореспондира с конституционното право на всеки гражданин да получава информация. Затова журналистите не могат да бъдат съдени за това, че публикуват официална информация.
Общественият интерес от публикуването на информацията обуславя и правото на журналистите да не разкриват източника си на информацията. Такава е и трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Позицията на българския съд по този казус го отдалечава от европейското правораздаване.
Казусът “Белезници за словото” засяга не само в.”Труд”, а всички медии и е добра основа за съда да уточни условията за привличане на журналистите, техните главни редактори и издатели към отговорност. Надеждата е във Върховния касационен съд, който има правомощия да унифицира практиката на съдилищата с тълкувателни решения.
Вярваме в компетентната и безпристрастна работа на българския съд и се надяваме, че случилото се е плод на недоразумение, а не на трайна съдебна практика.”

Времето