Слово на Камелия Касабова на Конференцията на председателите на европейските парламенти

Слово на Камелия Касабова на Конференцията на председателите на европейските парламенти
Конференция на председателите на парламентите на страните членки на Европейския съюз
2 – 3 юли 2004 г., Хага

СЛОВО НА Г-ЖА КАМЕЛИЯ КАСАБОВА, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

на тема:
"Европа: европейският и глобалният дневен ред. Предизвикателствата пред парламентите след голямото разширяване."



Г-н Председател,
Уважаеми колеги,

В днешния глобален свят традиционните географски понятия са условност. Атлантическият океан отдавна не разделя Новия от Стария свят. Европа е неузнаваема. Преодоляла традиционни вражди, през морета от кръв и войни, тя търси за първи път в своята вековна история нова идентичност чрез обединение.
Не може да има противопоставяне между "европейския" и "глобален" дневен ред на разширения ЕС. В днешния дневен ред на Европа тези понятия са взаимно свързани и допълващи се.
Глобализацията е обективна реалност. Това е свят на информация, на Интернет, на необятни пазари, на банкови и борсови транзакции в реално време, на широки възможности за инвестиции. Няма връщане назад. Икономическата и политическа логика диктуват участието ни в глобалния свят. Европа не може да слезе от влака на бъдещето.
Безспорно е, че глобализацията стимулира икономическия растеж и увеличава световното богатство. Тя осигурява не само печалба, но и ресурс за редица социални и регионални проблеми. Проблемът е как да използваме предимствата на глобализацията. Политическото управление на нейния продукт зависи от нас, политическите лидери. Глобализацията трябва да води към развитието на многополюсен, мултилатерален свят и да дава шанс на регионалното развитие. Такова, впрочем бе и посланието от последната среща на лидери от ЕС, страните от Латинска Америка и Карибския басейн в Гуадалахара, Мексико.
Глобализацията има и своето грозно лице. Става дума за СПИН, ТОРС, за компютърните престъпления, за трафика на хора и наркотици и не на последно място – за тероризма.
Уви, тероризмът е вече част от нашето битие. Това е асиметрична война без граници, без окопи, без правила. Никой и никъде не може да се чувства защитен. Това е войната, която ни прави солидарни – тук, в Европа, отвъд Атлантика и навсякъде по света, където се дават жертви. И ако скръбта обединява, ние сме заедно с хората от всяко кътче на земното кълбо, поразено от тероризма. Тероризмът породи единение от нов тип, основано на защитата на общите ценности. Създаде се ново чувство за общност. Тероризмът е сред най-важните теми в дневния ред на Европа.
България направи своя категоричен избор – да бъде в обединена Европа, споделяйки евро-атлантическите ценности като член на НАТО. В този избор няма дилема, защото демокрацията, пазарната икономика, правата на човека и борбата срещу тероризма са обща кауза.
Няма противоречие между атлантическата ориентация и европейския интерес. Атлантическите ценности са ценностите на демократична Европа и обратно. Тази кръвна връзка е многократно потвърдена в редица исторически изпитания, в поредица войни. Тя има своето актуално измерение във виталността на Северноатлантическия договор и прогресивното разширяване на НАТО на изток.
Затова България не приема разделянето на Европа на "нова" и "стара". В борбата срещу тероризма няма място за "стари" и "млади" демокрации, за делене и противопоставяне.
Ние не приемаме и разделянето на Европа на "на две скорости". Това ще бъде отстъпление от идеите за създаване на единен, икономически силен и конкурентен Европейски съюз.
Българският етнически и религиозен модел на толерантност, който e нашият принос в общите демократически ценности на Европа, роди в българския съвременен политически език новата дума “заедност”. Тази дума символизира нашия преход към демокрация. Днес в България има “заедност” на хора с различна религия и произход, с различен манталитет и културно наследство. Те са обединени общи цели – мир, сигурност, икономически просперитет. Чувстват се единни в европейското си бъдеще.
Моето българско послание към Вас, скъпи колеги, е да изградим подобна “заедност” и в разширена Европа.
Сър Уинстън Чърчил казва, че империите на бъдещето ще бъдат империи на ума. Именно там, в нашите умове и съзнание трябва да се извърши големият преход към обединението. Извършвайки този преход, Европа ще се превърне в триумфираща империя на демокрацията и просперитета, ефективно защитаваща нашите ценности, начин на живот и цивилизация.

Благодаря за вниманието!

Времето