Парламентарната ни делегация в ПА ОССЕ внася резолюция за Либия

Парламентарната ни делегация в ПА ОССЕ внася резолюция за Либия
ПАРЛАМЕНТАРНАТА НИ ДЕЛЕГАЦИЯ В ПА ОССЕ ВНАСЯ РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ЛИБИЯ

Проекторезолюцията за Либия, предложена от българската делегация в ПА ОССЕ – “Сериозно нарушаване на човешките права в Либия” ще бъде внесена за разглеждане и гласуване по време на лятната сесия на ПА ОССЕ в Единбург, след като е получила изискващите се според Правилника на Асамблеята подписи – “Най-малко 20 подписа на членове на Асамблеята от минимум 4 различни държави”. Събраните подписи под проекторезолюцията са следните:
1. Д-р Тошо Пейков
2. Г-жа Анастасия Мозер
3. Г-жа Снежана Гроздилова
4. Г-н Лютви Местан;
5. Г-н Румен Овчаров
Освен нашите подписи, проекторезолюцията за Допълнителна точка е подписан от:
6. Mr. Ostash - Ukraine
7. Mr. Golomeov, Macedonia
8. Mr. Trendafilov - Macedonia
9. Mr. Avseini /or Huseini/ - Macedonia
10. Mr. Miesch - Switzerland
11. Mrs. Hagg, Sweden
12. Mr. Voisin, France
13. Mr. Pacini, Italy
14. Mr. Kessler, Italy
15. Mr. Hastings, USA
16. Mr. Hoyer, USA
17. Mr. Grohe, Germany
18. Mr. Raidel, Germany
19. Mr. Weiskirchen - Germany
20. Mr. Tokay, Romania

Срокът за внасяне на Допълнителни точки в Дневния ред изтича 21 дена преди началото на сесията, което означава – 14 юни за тази сесия.
Допълнителната точка е подготвена, съгласувана и подписана от цялата делегация на НС в ПА ОССЕ. Нужните подписи бяха събрани и изпратени навреме в Международния секретариат в Копенхаген. Проекторезолюцията вече е официален документ, който ще бъде разглеждан и гласуван по време на сесията. След като мине гласуването, ще бъде ясно окончателно дали проектът за Допълнителна точка ще влезе в Декларацията на ПА ОССЕ от Единбург.

По гореизложените причини – дълъг срок преди откриването на сесията и усложнена процедура за събиране на нужния брой подписи на чужди депутати при внасяне на проекторезолюции, подобен проект не беше внесен на зимната сесия през м. февруари 2004 година.
Процедурно не е възможно внасяне на допълнения и поправки след изтичането на сроковете по Правилника и без да се съберат нужните подписи.

Следва текста на резолюцията, която предстои да бъде гласувана

ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ НА ОССЕ
Предложение за Допълнителна точка
Внесено от: Делегацията на НС в ПА ОССЕ
За разглеждане от Постоянния комитет и внасяне в Дневния ред на 13-та лятна сесия на ПА ОССЕ
5-9 юли 2004 год., Единбург

СЕРИОЗНО НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В ЛИБИЯ

Парламентарната Асамблея на ОССЕ
1. Изразява своята дълбока загриженост пред либийските власти по повод обвиненията и произнесените смъртни присъди на 6 май в гр. Бенгази срещу 6 български и един палестински медицински служители, арестувани преди пет години. Те са обвинени в “предумишлено убийство, което подкопава сигурността на Либия” и умишлено заразяване на близо 400 либийски деца с вируса на СПИН чрез преливане на кръв.
2. Обръща внимание на факта, че от обвиняемите са изтръгнати “самопризнания” след жестоки изтезания от служители на полицията и тайните служби, като двама души от специалния екип, формиран за разпит на българските медици, са признали, че е било използвано насилие;
3. Подчертава, че в експертен доклад по делото, изготвен след продължителни проучвания от двамата водещи учени в света по въпросите на вируса на СПИН, професорите Монтание и Колизи, многократно се обосновава, че инфекцията в болницата Ал-Фатах в Бенгази е започнала поради лоша хигиена още през 1997 година, т.е. още преди идването на българските медици, като е продължила и след тяхното арестуване;
4. Изразява загриженост във връзка с нарушаването на човешките права в гореспоменатия случай;
5. Изразява солидарност със семействата на засегнатите либийски деца и се надява да се намери облекчение за тях, доколкото това е възможно;
6. ПА ОССЕ настоява либийският съд да се съобрази с приетите норми на международното право, като предприеме бързо преразглеждане на произнесените присъди на следващата инстанция и намери справедливо решение на това дело.

Водещи новини

Времето