Седмица на България в Страсбург

Седмица на България в Страсбург
СЕДМИЦА НА БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ

От 21 до 25 юни 2004 г. в Страсбург се провежда юнската сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. От българската делегация пленарни доклади ще изнесат: н.п. Евгени Кирилов – относно развитието на демократичните институции в Босна и Херцеговина, н.п. Лъчезар Тошев – за трансграничните водни басейни в Европа и н.п. Борислав Великов – по управлението на водните ресурси на нашия континент.
По инициатива и с финансовата подкрепа на доц. Б.Великов в главното фоайе на Двореца на Европа е организирана и монтирана специализирана фотоизложба под надслов “Водните богатства на България”. Тя ще привлича вниманието на парламентаристите от страните-членки на Съвета на Европа през цялата седмица. Основната й цел е да допринесе за доизграждане на привлекателния образ на страната ни с нейните изключителни природни дадености. Акцентът е поставен върху богатството от красиви водопади, реки и езера – от една страна и от многобройните подземни водоизточници – от друга. Наблегнато е на лечебните минерални извори, осеяли цялата територия – над 600 естествени и 370 сондажни, много от които по своя хидрохимичен състав са сравними с водите на най-известните световни балнеологични курорти.
Част от изложбата представляват мостри от промишлено бутилирани минерални води – Хисар, Девин, Горна баня, Банкя, ДЛА, Вършец. Те ще бъдат по-подробно представени на 24.06.2004 г. от 13,00 часа от доц. Б. Великов, който в своето слово ще отбележи и благоприятните възможности за инвестиции в България в сектора на рационалното използване на минералните води за лечение, профилактика на здравето, бутилиране и производство на безалкохолни напитки, за добив на геотермална енергия и други цели. След представянето ще се даде възможност и за дегустация на мострите, като разбира се, на коктейла по този повод няма да липсват и хубави български бели и червени вина, както и специални възпоменателни значки за всеки европейски парламентарист.

Водещи новини

Времето