Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Сейма на Република Латвия

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Сейма на Република Латвия
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕЙМА НА РЕПУБЛИКА ЛАТВИЯ

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Сейма на Република Латвия г-жа Ингреда Удре по време на официалното посещение на българска парламентарна делегация в страната. Г-жа Удре е информирала проф. Герджиков за предстоящите избори в Латвия за Европейски парламент, предаде началникът на Пресцентъра на Народното събрание Силвия Симова. Страната трябва да избере на 12 юни тази година 9 депутати за мандат от пет години. Тя е уверила председателя на българския парламент, че като член на Европейския съюз Латвия ще подкрепя и ще помага на България по пътя на страната към членство в съюза.
Проф. Герджиков е изразил задоволство от откриването на почетно консулство на Латвия в София. Той е подчертал, че България също има желание да открие консулство в Прибалтийските държави и Латвия е предпочитана сред съседните страни. Откриването на консулство ще допринесе за развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни, е допълнил проф. Герджиков. Липсата на представителство според него в момента е и една от основните пречки в тези връзки, предаде Силвия Симова. Г-жа Удре е подчертала, че Латвия е подходяща, защото се намира в центъра на прибалтийския регион.
За подобряването на търговските отношения е необходимо да се изгради и подходяща правно-нормативна база, са били единодушни двамата. Трябва да бъдат сключени и нови спогодби, които да стимулират икономическите контакти, е допълнил председателят на българския парламент. Вече е налице спогодба за взаимно насърчаване на инвестициите и проф. Герджиков се е ангажирал да съдейства тя да бъде ратифицирана по-бързо от Народното събрание, за да влезе възможно най-скоро в сила.
Заместник-председателят на ПГ на СДС Валентин Василев е предложил идеята икономическите комисии на двата парламента да се срещнат, за да договорят конкретни параметри за развитието на двустранните икономически отношения.
Огнян Герджиков е запознал председателя на латвийския Сейм със случая с българските медици в Либия. Той е посочил, че България търси подкрепата на всички приятелски държави, за да не се стигне до изпълнението на тези несправедливи присъди. Той е уверил г-жа Удре, че според българската страна присъдата е неприемлива, тъй като не се базира на доказателствата по делото.
Председателят на латвийския парламент е предложила този проблем да бъде обсъден на срещата на Интерпарламентарния съюз, където се събират представители на 138 парламента. Това според нея е една добра възможност, тъй като случаят ще добие по-голяма гласност.

Проф. Герджиков е информирал членовете на Комисията по европейска интеграция на латвийския парламент за хода на процеса по присъединяване на България към Европейския съюз. Той е подчертал, че България е поела ангажимент да затвори първите два реактора на АЕЦ “Козлодуй” и до края на 2006 г. да закрие 3 и 4 блок. Той е допълнил, че само преди две месеца е приключила партньорската проверка за състоянието на реакторите, според която те отговарят на критериите за сигурност и е помолил за подкрепа резултатите от проверката да бъдат взети предвид, тъй като затварянето на реакторите преди края на 2006 г. ще доведе до големи икономически проблеми за страната.

Водещи новини

Времето