Проф. Огнян Герджиков прие временно управляващата посолството на Република Южна Африка

Проф. Огнян Герджиков прие временно управляващата посолството на Република Южна Африка

ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ПРИЕ ВРЕМЕННО УПРАВЛЯВАЩАТА ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА ПО ПОВОД ОКОНЧАТЕЛНОТО Й ОТПЪТУВАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков прие днес, 26 май 2004 г., Анна Елизабет фон Малтиц, временно управляваща посолството на Република Южна Африка у нас по повод окончателното й отпътуване от България. Председателят на парламента отбеляза, че г-жа фон Малтиц приключва своя мандат в България в годината на 10-годишния юбилей от установяване на демократично управление в РЮАР. България отдава важно значение на това историческо събитие, посочи проф. Герджиков и припомни, че е изпратил лично поздравление до новоизбрания председател на южноафриканския парламент г-жа Балека Мбете по повод юбилея, в което се отправя покана да посети България в удобно за нея време.
Двамата събеседници изразиха общо мнение, че отношенията между България и ЮАР през изминалите десет години са се развивали успешно, но съществува неизползван потенциал във всички области на двустранното сътрудничество, особено в търговско-икономическата сфера. В тази връзка проф. Герджиков отбеляза, че съществуват благоприятни възможности за участие на южноафриканските делови кръгове в протичащите у нас инвестиционни и приватизационни процеси. И двете страни работят активно по разширяване на договорно-правната база на двустранните отношения, стана ясно по време на разговора.
В края на срещата проф. Герджиков използва случая да поздрави Република Южна Африка за избирането й за домакин на Световното първенство по футбол през 2010 година.

Водещи новини

Времето