Посланиците на Албания и Македония и временно управляващият хърватското посолство поискаха от председателя на Народното събрание проф. О

Посланиците на Албания и Македония и временно управляващият хърватското посолство поискаха от председателя на Народното събрание проф. О
Посланиците на Албания и Македония Фатмир Кумбаро и Любиша Георгиевски и временно управляващият посолоството на Хърватия Йосип Шполярич поискаха на среща с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков подкрепа за членството на трите страни в НАТО.

В разговора Огнян Герджиков отново подчерта подкрепата на България за членството на Албания, Македония и Хърватия в НАТО и посочи, че присъединяването им към алианса ще допринесе за сигурността и стабилността на Балканите. Ние сме сред най-ревностните поддръжници на тезата за отворени врати на НАТО и се застъпваме за това на всички форуми, в които участваме, допълни проф. Герджиков.

Според македонския посланик Любиша Георгиевски има препоръка от САЩ срещата на високо равнище на НАТО в Истанбул да отдели внимание на кандидатурите на трите страни и да се посочи 2007 г. като краен срок за приемането им. Георгиевски отбеляза, че страните са съгласни с тази дата, защото дотогава ще имат възможност да се адаптират към изискванията.

Посланиците подчертаха, че предприемат серия от срещи за търсене на подкрепа за членството в НАТО, като вече са разговаряли с преседателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев и със заместник-председателя на парламента и заместник-председател на ДПС Юнал Лютфи. Те планират да се срещнат с ръководствата и на другите парламентарни групи. Гостите отбелязаха, че членството в НАТО е и борба за икономическо оцеляване, тъй като ще гарантира сигурността и ще привлече повече чуждестранни инвестиции.

Проф. Огнян Герджиков ги увери, че всички парламентарни сили подкрепят членството на трите страни в алианса. Той подчерта, че не е реалистично на срещата в Истанбул Албания, Македония и Хърватия да получат покана за членство, но отбеляза, че стремежът ще е към максимално благоприятна формулировка на условията в перспектива по пътя към присъединяването им.

Всички участници в срещата подчертаха важността на изграждането на коридор номер 8, тъй като инфраструктурата е от изключително значение за икономиката. Проф. Герджиков заяви, че по време на посещението си в Италия ще се срещне с председателя на италианския Сенат и ще го помоли за по-активно съдействие за изграждането на коридора.

Водещи новини

Времето