Парламентарна делегация, водена от председателя на НС проф. Огнян Герджиков, ще посети Унгария в първите дни след приемането й в Европейски

Парламентарна делегация, водена от председателя на НС проф. Огнян Герджиков, ще посети Унгария в първите дни след приемането й в Европейски

Парламентарна делегация, водена от председателя на НС проф. Огнян Герджиков, ще посети Унгария в първите дни след приемането й в Европейския съюз

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, ще бъде от 4 до 7 май 2004 година на официално посещение в Република Унгария.
Визитата е по покана на председателя на Държавното събрание на Унгария д р Каталин Сили. В състава на българската делегация са заместник-председателят на НС и председател на Парламентарната комисия за промени в конституцията г-жа Камелия Касабова и народните представители г-жа Екатерина Михайлова, г-н Лютви Местан и г-н Янаки Стоилов. Подобен състав на делегацията е продиктуван от идеята на председателя на унгарския парламент д-р Сили, изразена по време на неотдавнашното й посещение в България. Тогава тя отправи покана към български народни представители, които участват в комисията за промени в конституцията, да посетят Унгария и да обменят опит с унгарските си колеги в областта на конституционната реформа на двете страни по пътя им към членство в Европейския съюз.
Посещението се осъществява в първите дни след приемането на Унгария за пълноправен член на Европейския съюз. Българската парламентарна делегация ще проведе срещи с председателя на Унгарския парламент, с министър-председателя, с вицепремиера и с министъра на външните работи. Предвижда се и среща с кардинал Петер Ердьо, духовен глава на Будапеща и на цяла Унгария. В чест на българските парламентаристи вечеря ще даде кметът на Вишеград.
Централно място в програмата за втория ден от посещението заема срещата на българската делегация с членовете на Комисията по правосъдие и правни въпроси. Тя ще бъде посветена на обмен на полезен опит в областта на конституционната реформа в двете страни. Очаква се нашите парламентаристи от комисията за промени в конституцията да обсъдят с унгарските си колеги конкретни възможности за предоставяне на експертна помощ от Унгария в областта на конституционната реформа. Председателят на комисията за промени в конституцията г-жа Камелия Касабова ще потърси подкрепата на Унгария като член на Европейския съюз за намирането на юридическа формула, според която да бъде осъществено желанието на България и Румъния да подпишат европейската конституция, която ще бъде приета в най-скоро време.
Парламентарната делегация ще посети най-старата българска общност в Пейч, където ще се срещне и с ректора на местния университет. Същият ден – 6 май, проф. Герджиков ще поднесе венец на българското военно гробище в Харкан.
Делегацията ще отпътува с редовен полет за Будапеща на 4 май 2004 г., вторник, в 16.10 часа - Правителствена зала.

Водещи новини

Времето