Народното събрание предоставя еднодневен свободен достъп за разглеждане на юбилейната изложба, посветена на 125 години съвременна българс

Народното събрание предоставя еднодневен свободен достъп за разглеждане на юбилейната изложба, посветена на 125 години съвременна българс
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРЕДОСТАВЯ ЕДНОДНЕВЕН СВОБОДЕН ДОСТЪП ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 125 ГОДИНИ СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА


На 17 април 2004 година, събота, от 9.00 до 17.00 часа, в сградата на Народното събрание, пл. “Народно събрание” №2, гражданите могат да разгледат документалната изложба “Воля за съзидание”. Представителната експозиция, разположена в кулоарите на парламента, е посветена на 125-годишнината на съвременната българска държава.

Изложбата, която бе тържествено открита на 15 април 2004 година от председателя на Народното събрание проф. Огнян Гердижиков, включва исторически документи и снимки, които проследяват първите десетилетия от градежа на съвременна България. Изложбата маркира само най-важните стъпки от Съзиданието, като отдава почит на стореното от първите градители на модерната държавност. Тя проследява историята ни от Паисий, Левски и Оборище, през Търновското учредително събрание, първия кабинет, първите министерства и Съединението, до признаването на свободна, суверенна и независима България. Експонатите са подредени в осем раздела: I. Идеи и прояви на държавност през Българското възраждане; II. Учредителното събрание; III. Княжество България в реда на другите свободни европейски държави; IV. Икономическият напредък; V. Министерският съвет – висшата държавна институция на изпълнителната власт; VI. Монархическият институт; VII. Източна Румелия; VIII. Съединението и пътят към независимостта.

Централно място в изложбата е отделено на Търновската конституция и на Учредителното събрание. За експозицията са използвани оригинали и копия от Централен държавен архив, Държавен архив – София, Народна библиотека, Църковно – исторически и архивен институт при Българската патриаршия.

Експерти от Главно управление на архивите при МС ще предоставят на място разяснения за изложбата и ще отговарят на въпроси на граждани.

Посетителите ще имат още уникалната възможност да разгледат в Клуба на народния представител тематична експозиция с творби на български класици в изобразителното изкуство. Изложени са портрети на първите държавни глави след 1879 г., на политици и държавници, които полагат основите на възстановената българска държавност. Сред авторите на живописните портрети са Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Ценко Бояджиев, Дечко Узунов, Борис Митов, Иван Балакчиев. Сбирката е предоставена от НИМ и част от портретите се излагат за първи път.

Времето