Тържествено отбелязване на 125 години съвременна българска държава

Тържествено отбелязване на 125 години съвременна българска държава
ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 125 ГОДИНИ СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА

Народното събрание ще отбележи 125 години съвременна българска държава с тържествено заседание на 16 април 2004 година. Заседанието ще започне в 10.00 часа със слово на председателя на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков. Слова ще произнесат президентът и министър-председателят на Република България, както и председателите на парламентарните групи.
Народното събрание ще гласува обръщение към българския народ.

С откриване на представителна документална изложба под надслов "Воля за съзидание" на 15 април, четвъртък, от 14.00 ч в Народното събрание ще започнат честванията по повод 125 години съвременна българска държава. Изложбата ще бъде открита от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и ще бъде представена от Атанас Атанасов, председател на Главно управление на архивите при Министерски съвет.
Честванията са под патронажа на президента Георги Първанов, почетното председателство на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.
Ще бъдат показани ценни оригинали на протоколите от закриването на Учредителното събрание и на Търновската конституция. Доклади и донесения на дипломатическите представители на Русия, Англия Франция и Австро-Унгария в България, които показват отношението на великите сили към подготовката, откриването и хода на Учредителното събрание, към актовете на съединението, независимостта и провъзгласяването на независимостта. Ще бъдат показани и документи за изграждане на българските държавни институции и дейността им в първите години след тяхното създаване. В изложбата са включени оригиналите на Търновската конституция, на т.нар. “сребърна” конституция от 1911 г, на Манифеста за независимостта на България, международни договори на България, укази, закони, кореспонденция и снимки, общо над 300 документа.
За експозицията са използвани оригинали и копия от Централен държавен архив, Държавен архив – София, Народна библиотека, Църковно – исторически и архивен институт при Българската патриаршия.
Експонатите са подредени в 8 раздела в Северното и Южното фоайе на парламента.
В Клуба на народния представител ще бъдат показани портрети на първите държавни глави след 1879 г, на политици и държавници, които полагат основите на възстановената българска държавност. Сред авторите на живописните портрети са Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Ценко Бояджиев, Дечко Узунов, Борис Митов, Иван Балакчиев. Сбирката е предоставена от НИМ, и част от портретите се излагат за първи път.

На 15 април от 19.00 ч в концертна зала “България” ще се състои тържествен симфоничен концерт по случай годишнината. Ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, депутати, членове на дипломатическия корпус и други официални лица.

Програмата на честванията предвижда през април в сградата на Народното събрание да бъде валидирана блок-марка със сюжет "Търновската конституция" с плик и печат, както и представяне на книги, свързани с българската държавност.

Водещи новини

Времето