Камелия Касабова организира граждански дебат за промените в Конституцията

Камелия Касабова организира граждански дебат за промените в Конституцията
КАМЕЛИЯ КАСАБОВА ОРГАНИЗИРА ГРАЖДАНСКИ ДЕБАТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА

Заместник-председателят на Народното събрание Камелия Касабова ще открие на 13 април 2004 година, вторник, от 11.00 часа, в Националния Пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) публичен дебат на тема “Европейският дневен ред на българския конституционализъм: 125 години по-късно”. За участие във форума Касабова е поканила представители на всички авторитетни български неправителствени и бизнес организации, които имат отношение по темата, представители на юридическата гилдия, на университетските и на научните среди, членовете на Конституционния съд, на парламентарната Комисия за промени в конституцията и експерти.

В рамките на първия по рода си граждански дебат за промените в Конституцията ще бъдат представени три различни погледа върху конституционния дебат. Историкът доц. Лъчезар Стоянов от Нов български университет ще разгледа конституционния дебат в исторически ракурс. Политологът Иван Кръстев ще развие тезата “Конституционната промяна като политически проблем”, а заместник-главният редактор на вестник “Култура” Христо Буцев ще фокусира вниманието на участниците върху темата за конституционния дебат като културен проблем.

“Вярвам, че форумът, който ще се проведе в навечерието на предстоящото тържествено отбелязване на Деня на българската Конституция – 16 април, ще даде възможност по най-убедителен начин да бъде чут гласът на гражданското общество по темата за предизвикателствата пред българския конституционализъм”, споделя председателят на конституционната комисия Камелия Касабова. Според нея водещ мотив в инициативата е чрез плуралистичен дебат да бъде интерпретирана темата за промените в българската конституция тъкмо през погледа на говорителите на обществото.

Водещи новини

Времето