Декларация на Народното събрание по случай присъединяването на Република България към Северноатлантическия договор

Декларация на Народното събрание по случай присъединяването на Република България към Северноатлантическия договор
Със 178 гласа "за" и 4 "против" парламентът прие декларация по случай присъединяването на България към Северноатлантическия договор.


ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КЪМ СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ДОГОВОР


Тридесет и деветото Народно събрание на Република България

Като припомня многократно декларираната воля на Република България за присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО);
Като подчертава общонационалното съгласие по стратегическите приоритети за пълноправно членство на Република България в НАТО и Европейския съюз;
Като изтъква последователните усилия на Република България като член на международната общност за опазване и укрепване на мира, сигурността и стабилността;

ДЕКЛАРИРА:

1. Приветства с дълбоко удовлетворение присъединяването на Република България към Северноатлантическия алианс като резултат от 14-годишни целенасочени усилия, положени от всички държавни институции и българското общество за утвърждаване на ценностите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, пазарната икономика и солидарността, които отстояват и развиват страните по Северноатлантическия договор, и като историческа стъпка в реализирането на националните интереси.

2. Разглежда членството на Република България в НАТО, заедно с предстоящото присъединяване към Европейския съюз, като окончателно завръщане на страната в семейството на демократичните държави.

3. Изразява увереност, че присъединяването на Република България към най-успешния отбранителен съюз в съвременния свят ще бъде важна гаранция за сигурността, стабилността и благосъстоянието на страната и ще й гарантира подобаващо място в европейската и световна политика.

4. Потвърждава непоколебимостта на провежданата от Република България след 11 септември 2001г. политика на безкомпромисна борба с тероризма.

5. Потвърждава готовността и способността на Република България да бъде надежден и достоен съюзник, да споделя отговорностите, задълженията и правата, произтичащи от пълноправното членство в НАТО, да работи за укрепване на единството и сплотеността на съюзниците от Европа и Северна Америка, както и за тясно и ефективно взаимодействие на Алианса с основни международни организации, като ООН, ОССЕ и ЕС.

6. Подчертава решимостта на Република България да продължи да осъществява последователно и ефективно свързаните с участието в НАТО реформи, с цел да се засили приносът на страната ни като член на съюза.

7. Приветства присъединяването на Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения към Северноатлантическия договор.

8. Потвърждава, че Република България ще продължи да подкрепя политиката на “отворени врати” на НАТО и подкрепя желанието на Албания, Република Македония и Хърватия за бъдещо членство в НАТО.

9. Потвърждава волята на Република България, като член на НАТО, да допринася за по-нататъшно разширяване на зоната на сигурност и стабилност в Югоизточна Европа, Черноморската зона и Кавказ, в Европа и прилежащите региони, и за изграждането на един по-сигурен, демократичен и процъфтяващ свят.

Водещи новини

Времето