Среща на проф. Герджиков с външния министър на Норвегия

Среща на проф. Герджиков с външния министър на Норвегия

СРЕЩА НА ПРОФ. ГЕРДЖИКОВ С ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА НОРВЕГИЯ

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков определи посещението на външния министър на Норвегия Ян Петерсен като начало на активизиране на двустранните отношения, от което България се нуждае.


Председателят на парламента изрази благодарност за подкрепата на Норвегия, която е сред първите страни, ратифицирали протокола за присъединяването към НАТО на седем страни, сред които и България. Той посочи, че в програмата на Народното събрание е включена ратификацията на Вашингтонския договор от 1949 г. и че България се надява на срещата в Истанбул да бъде пълноправен член на Алианса.


Огнян Герджиков и Ян Петерсен обсъдиха и ролята на мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак. Председателят на Народното събрание декларира, че България ще продължи да спазва стриктно ангажиментите си към Ирак, независимо че е дала свидни жертви в навечерието на Нова година. Не можем да бъдем само консуматор на сигурност, допълни той.


Добрите двустранни отношения между България и Норвегия трябва да служат на икономиката, отбеляза проф. Герджиков. Според него двустранните икономически отношения не са удовлетворителни и това се дължи на липсата на традиции и на взаимно непознаване на икономиките на двете страни. България се стреми да създаде примамлив инвестиционен климат, каза председателят на парламента.


Норвежкият външен министър Ян Петерсен се съгласи с мнението на председателя на Народното събрание, че трябва да се насърчат икономическите контакти между двете страни. Трябва да дадем пример за сътрудничеството на бизнеса чрез политическите си контакти, допълни Петерсен.

Времето