Проф. Герджиков се срещна с министър-председателя на Португалия

Проф. Герджиков се срещна с министър-председателя на Португалия

Министър-председателят на Португалия Жозе Мануел Дурау Барозу изрази увереност на срещата, че до края на 2004 г. България ще приключи преговорите с ЕС, за да стане член на съюза през 2007 г., както е предвидено. Жозе Мануел Дурау Барозу информира проф. Герджиков, че миналата седмица председателят на еврокомисията Романо Проди в разговор с него е изразил увереност, че не се очакват проблеми в преговорите с България.

Председателят на българския парламент изрази благодарност, че Португалия подпомага България в процеса на присъединяване към НАТО и ЕС. Той подчерта, че очаква посещението на председателя на португалския парламент в България през май. По време на срещата двамата се обединиха около оценката, че политическите връзки между България и Португалия са на много добро ниво, но икономическите отношения изостават.

Премиерът на Португалия е допълни, че е предложил на правителството конкретни проекти и е получил подкрепа за навлизането на португалски предприемачи в България. Проф. Герджиков заяви, че инвестициите от Португалия в България са незначителни и причините за ниския размер на стокообмена между двете страни са преодолими. Той отбеляза също, че има интерес за износ от Португалия към България на изделия от шивашката и обувната промишленост.

Министър-председателят на Португалия заяви, че страната му приветства достойната позиция на България по кризата в Ирак.

България ще приеме резултатите от партньорската проверка в АЕЦ "Козлодуй", бихме искали, ако проверката покаже, че изискванията за безопасност са спазени, ЕС също да се съобрази с нея, подчерта на срещата проф. Огнян Герджиков. Той запозна госта с решението на Народното събрание да не бъдат затваряни 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" преди България да стане член на ЕС.

Времето