Председателят на Народното събрание се срещна с посланика на САЩ

Председателят на Народното събрание се срещна с посланика на САЩ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА САЩ У НАС ДЖЕЙМС ПАРДЮ

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна тази сутрин с посланика на САЩ у нас Джеймс Пардю.
Джеймс Прадю благодари за декларацията, приета от българския парламент, в която се изразява подкрепа за предприетия от правителството на САЩ процес на преразглеждане на разположението на американски военни сили в чужбина. Вашингтон оценява много високо тази позиция, увери американският посланик. Това беше силен израз на позицията на България и ясен сигнал за подкрепа от наша страна. Уверявам Ви допълни той, че ще този знак ще помогне на България в бъдеще.
Проф. Герджиков изрази своето задоволство от факта, че Народното събрание категорично подкрепи декларацията. Това според него е забелижително постижение и увери американския посланик, че Вашингтон може да разчита на съдействие по този въпрос и в бъдеще.
Въпросът с преразпределението на въоръжените сили на САЩ в Югоизточна Европа се налага поради новата ситуация и преконфигурацията на силите в световен план. Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост, а идеята е въоръжените сили да са подготвени за борбата с тероризма и най-вероятно насочени към Близкия Изток и Кавказкия регион.
Това все още е само идея, подчерта Джеймс Пардю. По всяка вероятност през първите месеци на следващата година американски експерти ще продължат да проучват възможностите за разполагането на базите в Югоизточна Европа.
Той увери, че не става въпрос за разполагането на огромни военни бази и постоянно разположение на войски, а за временни дейности за обучение, за разполагане на военни съоръжения, повечето от които в момента се намират в Холандия и Германия, както и за създаването на ръководен щаб за управление в Югоизточна Европа, като точното му разположение още не е определено. Джеймс Пардю подчерта, че всичко ще бъде в рамките на международните договорености и споразумения.
Огнян Герджиков подчерта на срещата, че това е за доброто както за целия демократичен свят, така и за България. Освен това, допълни той, ще донесе и икономическа полза за регионите, където ще бъдат разположени базите.

Водещи новини

Времето