Детска новогодишна картичка за България създава Народното събрание

Детска новогодишна картичка за България създава Народното събрание

ДЕТСКА НОВОГОДИШНА КАРТИЧКА ЗА БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Заместник-председателят на Народното събрание Камелия Касабова ще открие на 21 декември 2003 г., неделя, в 12.00 часа, в зала “Запад” на НС, детски виртуален форум в сайта на Народното събрание “Новогодишна картичка за България”. Г-жа Касабова, която е почетен патрон на инициативата, ще отправи призив към българските деца у нас и по света да участват във форума, като изпратят свои текстове и рисунки с новогодишни пожелания към България и към българския народ. От всички пожелания ще бъде създадена обща символична новогодишна детска картичка за България. В сайта на парламента вече е създаден домейн адрес www.dete.parliament.bg. Художественото оформление на уникалната по рода си детска страница е поверено на студенти от класа на проф. Греди Асса, които обещават да изненадат приятно участниците с авангардни композиционни решения.

“Целта ни е чрез символичното домакинство на парламента да прозвучат гласовете на младите българи, които олицетворяват бъдещето на страната”, споделя заместник-председателят на парламента Камелия Касабова. Според нея, именно Народното събрание е върховна институция на демокрацията и най-подходящо е чрез него да се отправи детски новогодишен поздрав към нацията. Камелия Касабова обяснява нетрадиционната форма на реализация на инициативата с аргумента, че глобалната мрежа вече е неразделна част от битието на младото поколение българи и любима тяхна форма на общуване. “Убедена съм, казва Касабова, че чрез мрежата, в която децата свободно общуват, ще изразят своите автентични пожелания към Родината”.

В приветствието си към участниците, което ще бъде публикувано в детския сайт, г-жа Касабова призовава децата на България да изпратят своето новогодишно пожелание на електронната поща dete@parliament.bg. “Нека това бъде вашето лично новогодишно пожелание към България и към нейния народ. От всички ваши послания, които получим, ще създадем с много обич нашата пъстра и искрена обща новогодишна картичка за България. Вярвам, че така нашата Родина ще почувства силата и добрината на поздравите, които отправят нейните деца от целия свят. Добрите пожелания винаги се сбъдват!”, пише в посланието си към децата заместник-председателката на парламента.

Символичен старт на инициативата на 21 декември 2003 г. ще дадат представители на Асоциация “Български детски и младежки парламент”, които вече приеха с радост поканата на заместник-председателя на НС да се включат с първи пожелания в детската страница. Специална покана за участие е отправена и към децата от българската общност в САЩ, Австралия, Украйна, Унгария, Западни покрайнини и др.

Инициативата “Детска новогодишна картичка за България” реализира цели на Програмата на НС “Гражданско образование и парламентаризъм”, чийто патрон е заместник-председателят на НС Камелия Касабова. През септември 2002 година г-жа Касабова организира представителен час по гражданско образование в столично училище с образователна мултимедийна презентация за дейността на българския парламент. На 27 ноември същата година тя покани ученици от столичното 151-во училище, които се включиха от кабинета й в НС в Интернет чата с председателя на Европейскакта комисия Романо Проди.